PRAVA MALA POSLASTICA

Besplatno pretražite fascinantnu arhivu dva milijuna digitaliziranih slika

28.05.2017 u 20:09

Bionic
Reading

Europeana - online platforma Europske unije za kulturno nasljeđe - ponudila je na besplatno pretraživanje digitalni arhiv od 2,2 milijuna fotografija nastalih u prvom stoljeću fotografske umjetnosti. Zainteresirani tako mogu vidjeti slike i dokumente iz 50 europskih kulturnih institucija iz 34 europske zemlje

Kako izgledaju radovi pionira fotografije iz druge polovice 19. stoljeća, poput Julije Margaret Cameron, Eadwearda Muybridgea i Louisa Daguerrea, sada se može lako saznati zahvaljujući Europeani, odnosno njihovu projektu ‘Europeana Photography’.

Na toj digitalnoj tražilici nalaze se brojne fascinantne fotografije iz perioda u kojem nije postojao ni film, što ne znači da prva desetljeća fotografije nisu proizvodila fascinantne slike.

‘Europeana Photography’ obećava da će i iz dostupnih 2,2 milijuna slika izraditi niz tematskih izložba, a sada se već može vidjeti, primjerice, kako izgledaju stare razglednice iz istočne Europe, kao i industrijska fotografija iz početka industrijskog doba.

Tu je, primjerice, i galerija pod nazivom ‘The Magic Lantern’, u kojoj se može vidjeti dosta tehničkih sredstava zabave prije pojave kinematografije.

Cijela kolekcija može se lako pretražiti, fotografije se mogu skinuti i dijeliti društvenim mrežama, a sve je dostupno na 23 europska jezika. Cilj je projekta ‘Europeana Photography’ omogućiti ljudima da se ‘povežu sa svojom poviješću, s ostalim građanima Europe, istraže različita područja i lokacije te razviju poštovanje za svoje kontinentalno, nacionalno i lokalno kulturno nasljeđe’.