BERLUSCONI KAO INSPIRACIJA

Benignijeva monodrama o Danteu osvaja svijet

26.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Oscarom nagrađeni talijanski glumac te kazališni i televizijski redatelj Roberto Benigni na kazališne daske postavio je monodramu posvećenu slavnom srednjovjekovnom piscu Danteu Alighieriju

Predstava pod nazivom 'Tutto Dante' (Cijeli Dante) kao polazišnu točku uzima književnikovo najveće djelo 'Božanstvenu komediju', srednjovjekovnu alegoriju u kojoj Dante putuje paklom, čistilištem te naposljetku stiže u raj.

'Tutto Dante' spoj je stand-up komedije i performansa. Benignijev komad već je postigao golem uspjeh u Italiji, Parizu, Ateni i Londonu, a ovih dana debitirat će i na daskama SAD-a, Kanade i Argentine.

Benigni, među ostalim poznat po britku jeziku i satiričnim komentarima, kao nadahnuće posebno je istaknuo talijanskog premijera Silvija Berlusconija. Na Berlusconiju mu, kako kaže, 'zavide mnogi komičari' koji ne žive u Italiji.

U dijelu monodrame, uglavnom prepuštenom improvizaciji, glavne uloge pripadaju upravo aktualnim svjetskim političarima, prenosi Reuters.

Roberto Benigni svjetsku slavu postigao je filmom 'Život je lijep' iz 1998, tragikomedijom o holokaustu, koji je režirao i u njemu ostvario glavnu ulogu.