DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Beethoven i Schumann u Revelinu

24.08.2010 u 10:27

Bionic
Reading

U okviru glazbenoga dijela programa Dubrovačkih ljetnih igara u tvrđavi Revelin nastupio je mladi virtuoz Luka Šulić na violončelu u pratnji australskog Komornog orkestra kojim je ravnao Richard Tognetti

Izvedene su 5. simfonija u c-molu, op. 67 i 'Coriolan', uvertira u c-molu, op. 62 Ludwiga van Beethovena i Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 129 Roberta Schumanna za čije je izvođenje Luka Šulić prošle godine u Varšavi dobio prvu nagradu.

Dubrovčanin Luka Šulić pobjednik je brojnih natjecanja i dobitnik brojnih priznanja, a na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupao je već nekoliko puta. Gostovao je diljem Europe te u sjevernoj i južnoj Americi, a osobito je zapažen kao solist uz orkestre poput Komornog orkestra Češke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i drugih.

Australski komorni orkestar dosad je nastupio u mnogim glazbenim središtima diljem svijeta, a tijekom 40 međunarodnih turneja posjetio je 355 gradova i svugdje dobio vrhunske ocjene kritike i publike. U orkestru su vrhunski glazbenici od kojih mnogi sviraju na starim i iznimno vrijednim glazbalima.

Dirigent Richard Tognetti postao je sa samo 25 godina umjetnički ravnatelj i prvi violinist tog orkestra kojega je tijekom 20-godišnje suradnje uzdignuo među vrhunske svjetske ansamble.