BESTSELERI POTUKLI KLASIKE

Beckham čitaniji od Dickensa

20.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno među britanskim školarcima pokazalo je da književni klasici polako padaju u zaborav, a njihovo mjesto zauzimaju nedavni bestseleri

U studiji su sudjelovala djeca u dobi između osam i 10 godina.

Šezdeset posto osnovnoškolaca nikada nije čulo za knjigu '20.000 milja pod morem' Julesa Vernea, a četvrtina je mislila da se radi o pjesmi grupe The Beatles. Tek 16 posto znalo je da je Melvilleov Moby Dick kit, dok je čak 40 posto mislilo da je riječ o pop zvijezdi, a ostatak o istraživaču.

Na pitanje znaju li tko je Fagin, lik iz kultnog djela 'Oliver Twist' Charlesa Dickensa, 17 posto osnovnoškolaca odgovorilo je da se radi o igraču nogometnog kluba Manchester United, prenosi Telegraph.co.uk.

Za razliku od nepoznavanja književnih klasika, većina je pokazala zavidno poznavanje biografije Davida Beckhama 'Moja strana'. Mališani rado čitaju serijal knjiga o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling, te kvatrologiju 'Sumrak' Stephenie Meyer.

'Klasici poput 'Olivera Twista' koji su generacijama bili nezaobilazno štivo za djecu i mladež polako padaju u zaborav', kazao je Dewi Williams iz trgovačkog lanca Asda u kojemu je provedeno istraživanje. Kako bi ih popularizirali, u britanskim knjižarama odnedavno provode akcijske prodaje.