TEATAR OKO HNK

Bandić opovrgnuo da je odbio imenovanje Ane Lederer

03.08.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je opovrgnuo da je, kao i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, odbio prijedlog Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK da se intendanticom tog kazališta imenuje Ana Lederer

U Bandićevu ispravku navoda iz sinoćnjeg HTV-ova Dnevnika 3 stoji da nije bilo teško provjeriti tvrdnje iz najave priloga o imenovanju intendanta HNK, a što je, navodi, bilo neophodno već i zbog toga što u istom prilogu jedan od aktera tvrdi suprotno.

Bandić podsjeća da je obavijestio Ministarstvo kulture da je suglasan s mišljenjem Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu te predlaže da se intendanticom HNK u Zagrebu imenuje Ana Lederer. Također, predlaže da Ministarstvo kulture provede daljnji postupak predlaganja imenovanja prema Vladi.

Iz Ministarstva kažu da ministrica nikada nije rekla da se usuglasila s gradonačelnikom o imenovanju intendanta HNK, kako je objavljeno u jednim dnevnim novinama, već je riječ o 'nespretnoj' interpretaciji autora teksta.

Ministrica nije prihvatila program jedine preostale kandidatkinje u natječaju zbog njegove manjkavosti, rekla je Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture, za Hinu. Ako nema usuglašenog stava, prema statutu HNK, Kazališno vijeće mora raspisati novi natječaj, što bi se moglo dogoditi, očekuje Petrinjak, na idućoj sjednici Kazališnog vijeća krajem kolovoza. Petrinjak podsjeća da je ministrica Zlatar Violić svoje mišljenje donijela u konzultaciji s Vijećem za dramske umjetnosti Ministarstva, ali i da Kazališno vijeće svoj prijedlog nije donijelo jednoglasno, već s četiri glasa za, a tri protiv.

Ponavljanje natječaja niti Ani Lederer ne zatvara vrata, istaknula je Petrinjak, opovrgnuvši tvrdnje Lederer, iznesene u HTV-ovoj emisiji, da ministrica već mjesecima sudjeluje u njezinu medijskom zlostavljanju.

'Stojim iza svojih riječi i nije točno da nije bilo medijske hajke na mene', izjavila je Ana Lederer, kojoj bi novi mandat na čelu HNK bio treći uzastopni. Dodala je da sada samo čeka priopćenje Vlade koja temeljem zakonske procedure do 10. kolovoza mora obavijestiti kandidate o svojoj odluci.

Duško Ljuština, koji je na čelu Kazališnog vijeća HNK, kaže da je to vijeće 'apsolutno besprijekorno provelo natječaj' u skladu sa zakonskim propisima te da će, kada dobije službenu obavijest Ministarstva, postupiti po zakonu 'takvom kakav jest'.

Naime, Ljuština drži da je zakon 'tanašan' po tom pitanju jer nigdje u njemu ne piše što se događa kada se oko imenovanja intendanta HNK ne usuglase gradonačelnik i ministar kulture. 'Kazališno vijeće i ja bili smo izloženi neviđenom medijskom linču, što je moguće samo u zemlji u kojoj su zakone pisala mala djeca za domaću zadaću, a takva je većina zakona u ovoj zemlji', zaključio je u izjavi za Hinu.