HNK RIJEKA

Balet 'Daphnis i Chloé' poklon publici za kraj sezone

19.05.2010 u 08:31

Bionic
Reading

Posljednja ovosezonska premijera Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca 'Daphnis i Chloé' Mauricea Ravela, inspirirana Longusovom poemom, u koreografiji i režiji najistaknutijeg hrvatskog baletnog umjetnika Staše Zurovca i pod ravnanjem maestre Nade Matošević bit će održana u subotu, 22. svibnja 2010. u 19.30

'Bio je veliki užitak raditi na Ravelovu glazbu i bit će to lijepa predstava za završetak sezone riječkog kazališta', rekao je na konferenciji za novinare koreograf i redatelj, ujedno i ravnatelj riječkog Baleta Staša Zurovac. 'Kao autor uvijek tražim u djelu, i glazbi i dramaturgiji, prekretnice, velike emocije uzrokovane primjerice rastancima ili mračnim silama, a toga ovdje nema. Postoji samo jedna emocija – ljubav. Stoga sam gledajući probu pomislio kako sam upao u zamku 'Daphnisa i Cholé' i napravio isto što piše u glazbi i djelu. Pokušat ću to ispraviti', rekao je Zurovac.

Maestra Nada Matošević smatra da se 'Daphnis i Chloe' nametnuo kao logičan repertoarni slijed, budući da je na programu riječkog kazališta već bio izveden balet 'Romeo i Julija' S. Prokofjeva i 'Čudesni mandarin' B. Bartóka. 'Ta djela pripadaju redu najzahtjevnijih i najzanimljivijih orkestralnih partitura, a Ravelov 'Daphnis i Chloé' još je jedna stepenica više', istaknula je maestra Nada Matošević te dodala da je djelo ogroman izazov i za nju i za cijeli orkestar Opere za koji misli da je jedan od najboljih u Hrvatskoj i regiji te može kvalitetno odgovoriti takvom izazovu. Nakon toga, rekla je, preostaje im još Stravinski kao završetak njihovog razvojnog puta.

Matošević je istaknula da je Ravel bio najveći orkestrator svih vremena te da je glazba 'Daphnisa i Cholé' bogata i koloritna. Budići da je Zurovac u ovo baletno djelo inkorporirao i jedno od najpopularnijih djela ikad napisanih, Ravelov 'Bolero', maestra najavljuje pravi poklon riječkoj publici za kraj sezone.

Naslovne su uloge povjerene novim baletnim zvijezdama riječkog kazališta Vladimiru de Freitasu Rosi i Camili Izabeli Moreiri.

Scenograf je Žorž Draušnik, kostimografkinja Katarina Radošević Galić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a autor video materijala Marin Lukanović. U predstavi sudjeluje orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Koncertni majstor je Romeo Drucker, a zborovođa Igor Vlajnić.