CINEPLEXX OPERA

Balet 'Bistri potok' uživo iz Boljšoja u Cineplexx kinima

24.04.2012 u 18:56

Bionic
Reading

Program Cineplexx Opera otkriva vam novi svijet opere i baleta uživo iz eminentnih europskih i svjetskih teatara, a gledateljima u Splitu i Osijeku ove nedjelje od 17 sati donosi prijenos baleta 'Bistri potok' uživo iz ruskog Boljšoja

'Bistri potok' (ruski: Светлый ручей) je balet iz op. 39. koji je sastavio Dmitrij Šostakovič uz suradnju na libretu s Adrianom Piotrovskyim i Fedorom Lopukhovim. Koreografiju je postavio Fedor Lopukhov, a premijerno je izveden u Lenjingradu 1935. Druga dva baleta iz opusa - 'Zlatno doba' (ruski: Золотой век) iz 1930. i 'Bolt' (ruski: Болт) iz 1931. bivaju zabranjena ubrzo nakon premijere, ostavljajući Šostakovičev ugled tako oštećen da je nerado ikada ponovno pisao za lirsku pozornicu.

'Bistri potok' namjerno je prostodušan melodijama, jednostavnog je ritma i blistave boje. Komad je uspješno igran i u lenjingradskom i moskovskom teatru, od lipnja 1935. do veljače 1936. Međutim, u uvodniku 'Pravde' početkom veljače 1936. osudili su balet, implicitno, njegov glazbeni paket, te su oba djela povučena.

Aleksej Ratmansky, trenutačno umjetnik s prebivalištem na američkom 'Ballet Theatre' i bivši ravnatelj Boljšoj baleta, pronašao je zapise koje je napravio Gennady Roždestvenski u Stockholmu 1995. Nažalost, nije moguće ponovno postaviti izvornu koreografiju baleta, koja nikada nije bila zapisana. Ratmansky je napisao svoju koreografiju i postavio novu verziju 'Bistrog potoka' (u Moskvi 2003).

Prijenos uživo baleta iz Boljšoja možete pratiti u kinima Cineplexx Osijek (Avenue Mall) i Cineplexx Split (City Center One). Početak je u 17 sati, a ulaznice za sve prijenose i pretplatu potražite na blagajni kina.