GLOBALNA REŽIJA

BADco. i Gotovčevi radovi na Venecijanskom bijenalu

14.02.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Na 54. Venecijanskom bijenalu, najstarijoj svjetskoj bijenalnoj likovnoj manifestaciji, Hrvatsku će predstavljati radovi preminulog umjetnika Antonija G. Lauera, poznatijeg kao Tom Gotovac, i izvedbene skupine BADco.

Ministar kulture Jasen Mesić

Kustoski kolektiv 'Što, kako i za koga'/WHW u sastavu Ana Dević Ivet Ćurlin Nataša Ilić i Sabina Sabolović, povjerenice hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu, kao sudionike predstavljanja Hrvatske odabrale su radove preminulog umjetnika Toma Gotovca i izvedbeni kolektiv BADco.

'Iako naočigled kreću iz različitih umjetničkih pozicija, Gotovčev rad kao i stvaralaštvo izvedbene skupine BADco. objedinjuje preokupacija kako se umjetnost situira u društvenom kontekstu i unutar različitih medijskih i perceptualnih sklopova', kazala je na predstavljanju ovogodišnjeg projekta Sabina Sabolović.

Gotovčev rad temelji se na ideji 'globalne režije', ne samo u prostoru filma već i njegovu širenju u područje života, dok se praksa BADco. na sjecištu teatra, performansa i suvremenog plesa bavi redefinicijama izvedbenog čina i odnosa na relaciji publika – izvođač – izvedba. Bit će predstavljene serije Gotovčevih fotografija koje su nastajale od početka šezdesetih do kraja sedamdesetih godina, kao i njegovi ključni eksperimentalni filmovi, a izložba neće biti retrospektivnog karaktera.

Nataša Ilić dodala je da će pri predstavljanju pokušati izbjeći klišeje disidenta i tipičnog istočnoeuropskog umjetnika te u Veneciji postaviti nešto posve drugačije. 'Nastojat ćemo izbjeći i tržišnu percepciju djela, za što je Gotovac idealan', zaključila je Ilić.

Goran Sergej Pristaš iz skupine BADco. kazao je da je bit projekta istražiti gledanje kao dominantan oblik vrijednosti: 'Pokušat ćemo uspostaviti scenu gledanja, povisiti gledateljevu svijest o gledanju, ali ga pritom ne pretvoriti u izvedbenog aktora.'

Ministar kulture Jasen Mesić kao novost ovogodišnjeg nastupa naveo je izlaganje u prostoru Arsenala te izjavio da budžet koji će biti utrošen na predstavljanje iznosi oko 960.000 kuna, slično kao i lani.

'WHW kolektiv se dokazao u dosadašnjem radu, uspjeh su potvrdili na bijenalu u Istanbulu, kao i dosadašnjim radom Galerije nova', dodao je Mesić pohvalivši izbor povjerenica.

Izložba će biti realizirana u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Zagrebačkim kazalištem mladih, na postavu će surađivati arhitektica Ana Martina Bakić, a oblikovanje vizualnih materijala radit će Dejan Kršić član kolektiva WHW.

Venecijanski bijenale održava se od 4. lipnja do 27. studenog ove godine.