FESTIVAL NA OTVORENOM

'Baba Jaga' središnji događaj Riječkih ljetnih noći

21.06.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Kao središnji događaj Festivala najavljena je praizvedba predstave 'Baba Jaga je snijela jaje' prema istoimenom romanu Dubravke Ugrešić u adaptaciji Ivora Martinića i u režiji Ivice Buljana, koja će na festivalsku pozornicu, uz riječku glumačku zvijezdu Oliveru Baljak, kao nositeljice glavnih uloga dovesti velike glumice hrvatskog i slovenskog glumišta Anu Karić, Milenu Zupančič te Almu Pricu

Program ovogodišnjeg, osmog po redu, festivala Riječke ljetne noći pod nazivom 'Posvećenje ljeta', od svog otvaranja 28. lipnja ispred zgrade Kazališta i na Gatu Karoline Riječke pa do zatvaranja 21. srpnja na pontonu u moru kraj Molo longa, ponudit će četrnaest različitih programa na jedanaest riječkih lokacija i kroz ukupno 29 izvedbi.
Kazala je to intendantica riječkog HNK-a Nada Matošević-Orešković na konferenciji za novinare, naglasivši da se i unatoč recesijskoj godini i smanjenim sredstvima, uspjelo osmislititi doista bogat i raznolik program unutar kojega svatko može pronaći nešto za sebe.

'Program Riječkih ljetnih noći ponovno će lokacije u Rijeci pretvarati u pozornice na otvorenom. Osim što ćemo se prisjetiti nekih dosadašnjih predivnih ambijenata, ove godine Riječke ljetne noći uvode jednu novu lokaciju, a to je perivoj Ville Ružić odnosno Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić na Pećinama', rekla je Nada Matošević-Orešković.

U ime suorganizatora Riječkih ljetnih noći, Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke novinarima su se obratili gradonačelnik Vojko Obersnel i stručna suradnica za programe u Turističkoj zajednici grada Rijeke Ines Boban-Štiglić. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo da je festival Riječke ljetne noći postao nezaobilazan u riječkoj kulturnoj ponudi te da i ove godine nudi bogat, kvalitetan i atraktivan program. A Ines Boban-Štiglić je naglasila da Riječke ljetne noći nose vrijednost u svojim programima, ali i u svojoj ambijentalnosti odnosno otkrivanju zanimljivih lokacija u gradu Rijeci.

'Upite turista za Riječke ljetne noći, i domaćih i stranih, bilježimo kroz cijelu godinu. Puno je onih koji žele posjetiti bar jedno događanje na Festivalu, a to najbolje svjedoči da su Riječke ljetne noći postale riječki turistički brand', zaključila je Boban-Štiglić.

Predstavljajući dramski program ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći, ravnatelj Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Damir Orlić najavio je ponovne izvedbe festivalske uspješnice 'Lukrecija o'bimo rekli Požeruh', petu godinu za redom na plaži Glavanovo, potom predstavu riječkog HKD Teatra 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' koja će se preseliti na otvoreno odnosno na riječki Trg Matije Vlačića Ilirika gdje će zbog velikog interesa publike, umjesto najavljene dvije, biti odigrane tri izvedbe ove predstave. Kao središnji događaj Festivala najavio je praizvedbu predstave 'Baba Jaga je snijela jaje' prema istoimenom romanu Dubravke Ugrešić u adaptaciji Ivora Martinića i u režiji Ivice Buljana, koja će na festivalsku pozornicu, uz riječku glumačku zvijezdu Oliveru Baljak, kao nositeljice glavnih uloga dovesti velike glumice hrvatskog i slovenskog glumišta Anu Karić, Milenu Zupančič te Almu Pricu.

Ravnatelj Opere Ozren Prohić predstavio je bogat glazbeni program koji, uz programe otvaranja i zatvaranja Festivala, nudi cijeli niz koncerata, od klasične do jazz i world music glazbe, odnosno koncerte Riječke i Zagrebačke filharmonije, zbora Opere riječkog HNK-a, orguljaški recital posvećen 200. obljetnici rođenja Franza Liszta, pa do koncerta Jasne Bilušić i koncerta grupe Belfast Food. Na programu je, naravno, i ambijentalna operna uspješnica 'Cavalleria rusticana', koja je lani trijumfirala osvojivši obje festivalske nagrade: i nagradu Novog lista za najcjelovitije ostvarenje Festivala i Nagradu publike, uz nova, svjetski poznata pjevačka imena u podjeli. Tako će se Kristini Kolar, Anđelki Rušin i Heleni Lucić pridružiti međunarodne operne zvijezde bariton Yury Nechaev i tenor Zoran Todorovich.

Na Festivalu će gostovati 'Othello', koprodukcijska plesna predstava Bitef teatra iz Beograda i Grad Teatra iz Budve, a posjetitelji će, drugu godine za redom, moći pratiti 'Film pod zvijezdama', nastao u suradnji s Festivalom igranog filma u Puli te riječkom Agencijom za ticketing.

Poslovna ravnateljica Kazališta Ana Lučić zahvalila svim sponzorima koji tradicionalno prate i potpomažu Riječke ljetne noći kao i onima koji su se prvi put pridružili. Na taj način pomažu i olakšavaju realizaciju festivalskog programa jer su, osim kod Grada Rijeke i Turističke zajednice, na popisima kod drugih izvora financiranja hrvatskih ljetnih festivala, Riječke ljetne noći doista tek negdje na začelju. Istodobno je predstavila i nagradu igru All inclusive - Riječke ljetne noći&Telic.hr. Koncept All inclusive- Riječke ljetne noći osmislila je i realizirala marketinška agencija Libra, ujedno i izdavač Teklića, a projekt podržavaju HNK Ivana pl. Zajca i TZ Grada Rijeke. Nagradna igra zamišljena je u cilju brendiranja Rijeke kao važne turističke destinacije odnosno promovira festival Riječke ljetne noći kako bi Rijeku predstavila i brendirala kao pravu turističku destinaciju, destinaciju koja pruža cjelovit doživljaj, a više o nagradnoj igri na stranici www.teklic.hr.