ONLINE KRAĐA

Autori bestselera u borbi protiv pirata

31.03.2009 u 10:48

Bionic
Reading

Izdavače J. K. Rowling, pisca Aravinda Adige i Kena Folleta šokiralo je otkriće da su posljednje knjige njihovih autora dostupne za čitanje putem američke stranice Scribd.com

Osim što mogu čitati, posjetitelji mogu i besplatno downloadirati najnovije bestselere na svoje računalo. 'Priče barda Beedla' književnice J. K. Rowling, 'Bijeli tigar' Aravinda Adige koji je primio nagradu Booker i Folletov 'Svijet bez kraja' neka su od djela u ponudi online besplatne knjižare, a tamo su se našla bez pristanka autora i izdavača, prenosi Telegraph.

Scribd.com se opisuje kao 'YouTube za knjige' te mjesečno privuče oko 55 milijuna posjetitelja. Jedna je od najpopularnijih stranica za online čitanje i 'skidanje' elektroničkih knjiga, a dnevno zabilježi oko 50 tisuća uploada raznih djela.

Tammy Nam, voditeljica marketinga stranice, izjavila je da odmah po primitku zahtjeva vlasnika autorskih prava uklanjaju sporna djela iz baze te dodala da, poučeni iskustvom, u posljednje vrijeme nastoje izbaciti sve neautorizirane sadržaje.

Izdavači i agenti oštećenih književnika J. K. Rowling, Aravinda Adige i Kena Folleta već su poduzeli pravne mjere da uklone besplatne elektroničke verzije romana i obračunaju se s piratima.