ISKOPINA U ZADRU

Arheolozi otkrili sarkofag rođaka svetog Donata

31.05.2011 u 21:10

Bionic
Reading

Zadarski arheolozi pronašli su sarkofag zadarskog svećenika Grgura iz 9. stoljeća u iskopinama crkvice svetog Petra od Vitla za koju vjeruju da ju je kao obiteljsku kapelicu sagradio zadarski biskup Donat

Štoviše, nakon pronalaska sarkofaga tijekom istraživanja u sklopu uređenja Trga Petra Zoranića, arheolozi su se u prvi tren ponadali da je riječ o grobu samog Donata, no naposljetku je postavljena teorija da je ipak riječ o njegovu rođaku, ali i da to ne umanjuje nalaz budući da u posljednjih stotinjak godina u Hrvatskoj nije bilo otkrića sarkofaga.

'Ovaj rani nalaz iz 9. stoljeća iz vremena biskupa Donata ponovno dokazuje da je Zadar iznimno bogat arheološkom baštinom i da nije upitno hoće li se nešto naći nego što će se naći, i to neovisno o tome je li riječ o prostoru liburnskog, antičkog i srednjovjekovnog Zadra. Ovaj nalaz je izniman jer sarkofag s natpisom u Hrvatskoj nije nađen najmanje stotinjak godina, a bitno je da se svi elementi poklapaju s vremenom biskupa Donata', rekao je Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru.

O nalazu je novinarima govorio Jakov Vučić, kustos Arheološkog muzeja u Zadru.

'Pronašli smo sarkofag iz 9. stoljeća koji je na prednjem dijelu ukrašen natpisom o osobi koja je u njemu pokopana. Riječ je svećeniku prezbiteru Grguru, suvremeniku našeg poznatog biskupa Donata, a osim njega, u grobnici su pokopane još tri osobe, no više o njima, odnosno jesu li rodbinski vezane, znat ćemo nakon DNA analize. Sarkofag se nalazi u ostacima crkve koja je bila smještena tik uz bedem, odnosno uz glavni ulaz i antičku glavnu ulicu u Zadru. Riječ je o samo četrdesetak metara četvornih velikoj crkvi svetog Petra od Vitla, a u samoj crkvi pronađeni su natpisi s imenima svetaca Hadrijana i Natalije. Postoje opravdane sumnje da je ovu crkvu sagradio sam biskup Donat kao svoju obiteljsku kapelu. Također, postoji mogućnost i da je svećenik kojeg smo pronašli u sarkofagu Donatov rođak. Kada smo pronašli sarkofag i kada sam pročitao početak natpisa, nisam spavao nekoliko dana jer sam se nadao da je možda ovo Donatov grob, no to ne umanjuje ovaj iznimno vrijedan nalaz', rekao je Jakov Vučić.

Smiljan Gluščević rekao je da su se arheolozi nadali kako je možda ipak pronađeno mjesto gdje je pokopan Donat zbog početnog natpisa na sarkofagu, jer se ista početna formula nalazi na sarkofagu svete Anastazije koja se nalazi u zadarskoj katedrali, a čije je moći biskup Donat donio iz Carigrada i dao napraviti taj sarkofag.