NEMA DVOJBE

Apoksiomen će biti u Malom Lošinju

30.03.2010 u 09:27

Bionic
Reading

Hrvatsko vijeće za kulturna dobra nikad nije dovodilo u pitanje odluku da se Apoksiomen trajno smjesti i izloži u Palači Kvarner na Malom Lošinju, priopćeno je iz Vijeća, nakon sjednice u Ministarstvu kulture.

Hrvatsko vijeće za kulturna u priopćenju podsjeća da je odluku o trajnom smještaju te antičke skulpture donijelo 2007. godine zajedno s Hrvatskim muzejskim vijećem i ističe da pri toj odluci ostaje.

"Hrvatsko vijeće za kulturna dobra nikad nije dovodilo u pitanje odluku iz 2007. godine", ističe se u priopćenju u povodu pojedinih napisa u novinama kako postoji mogućnost da Apoksiomen ne bude trajno izložen u Malom Lošinju, već da se za mjesto stalnog postava izabere Zadar. Te su se špekulacije pojavile u vezi s nekim stručnim primjedbama na projekt muzeja u Palači Kvarner.

Apoksiomen, brončani kip 1,92 metra visok i težak 300 kilograma, u travnju 1999. godine je iz mora kod Velih Orjula kod Lošinja, gdje je na dubini od 45 metara ležao dvije tisuće godina. Slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije Rene Wauters, tri godine prije nego je izvađen. Konzervatorsko-restauratorski radovi trajali su do 2006.

Apoksiomen je trenutačno izložen u Zadru.