U RUDOLSTADTU

Ansambl Lado predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu

02.07.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Ansambl narodnih plesova i pjesma Hrvatske Lado će od 5. do 7. srpnja do 2013. godine u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013. gostovati na najvećem festivalu plesa i folkora u Njemačkoj koji se od 1991. godine održava u Rudolstadtu u saveznoj pokrajini Thüringen

U obrazloženju umjetničkog direktora festivala u Rudolstadtu stoji da nijedna zemlja Europe nema toliko upisa u popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine kao Hrvatska te da su upravo zbog te kulturne raznolikosti pozvali pedesetak članova Ansambla Lado koji će predstaviti različite dijelove hrvatske kulturne baštine u vidu plesa, pjevanja i instrumentalne glazbe.

Program plesnog koncerta bit će sastavljen od raznolikih koreografija koje obuhvaćaju plesnu i glazbenu tradiciju različitih hrvatskih regija.

Cjelovečernji plesni koncerti Lada održat će se 5. srpnja u 22.30 sati te 6. srpnja u 17.30 sati na Große Marktbühne, glavnoj otvorenoj pozornici festivala.

Program vokalno-instrumentalnog koncerta nazvan je 'Lijepo pjeva za lugom djevojka' u spomen velikom maestru Emilu Cossettu bez čijih je djela nezamisliv glazbeni repertoar Ansambla Lado koji će isti program izvesti i u Kneževom dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Koncert na kojemu će izvesti, između ostalih Cossettove Ladarke, započet će u nedjelju, 7. srpnja 2013. u 12 sati na Große Marktbühne.

Uz nastupe na festivalu, LADO će u Rudolstadtu održati i radionicu hrvatskih tradicionalnih plesova u subotu, 6. srpnja u 14 sati te, kao jedan od vrhunaca ovogodišnjeg programa, nastupiti i na svečanom zatvaranju festivala u nedjelju, 7. srpnja u 17.15 sati.