15. SVIBNJA

Ansambl Antiphonus svira za oštećeni fundus MUO

14.05.2020 u 08:25

Bionic
Reading

Vokalni ansambl Antiphonus održat će u petak, 15. svibnja livestream koncert Antiphonus Live Gesualdo, od kojega će se donacije namijeniti restauriranju u potresu oštećenog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt

Ansambl poziva da se pomogne donacijom (kupnjom ulaznice od 30 kuna), a prikupljenim sredstvima spasit će se jedan od rijetkih preostalih simbola baroknog Zagreba, rezbareni oltari Zagrebačke katedrale, djelo baroknog kipara Johannesa Kommersteinera, koji su stajali u bočnim apsidama katedrale sve do njene neogotičke obnove nakon potresa 1880..

U najavi koncerta podsjeća se da su zbog oštećenja koje su pretrpjeli u tadašnjem potresu, oni bili raspoređeni u dijelovima u manje crkve okolnih zagrebačkih župa.

Gjuro Szabo, tadašnji ravnatelj Muzeja je 1921. zatekao kompozitnu cjelinu sastavljenu od dijelova dvaju oltara u župnoj crkvi u Lonji te ih spasio od daljnjeg uništenja premještanjem u Muzej za umjetnost i obrt, no oni su, nažalost, ponovo stradali, dodaje se.

Antiphonus će izvesti Responzorije za Veliku subotu putem livestreama, a intermezza Fukoshime, Takemitsua i Saariaho izvest će Dani Bošnjak na flauti, iz Porečkog kazališta.