PROGRAM 'TRIADE'

Ansambl Antiphonus na koncertu u MUO izvodi madrigale na Petrarkinu poeziju

25.01.2019 u 09:10

Bionic
Reading

Vokalni Ansambl Antiphonus svoj ovogodišnji ciklus 'Triade' otvorit će u 29. siječnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu s programom 'Chez Petrarca' sastavljen od madrigala i pjesama skladanih na Petrarkinu poeziju, uz gostovanje lutnjista Luce Piance

'Iz pera Arcadelta, Palestrine, Lassa, Marenzija, Werta i Monteverdija čut ćemo kako je Petrarca pomirio svoje nebo i zemlju, i možda saznati odgovor na pitanje mnogih mučenika školske lektire: Kakav je to tip koji je cijeli život pisao o jednoj ženi, s kojom se družio samo vrlo izdaleka ili u mislima', stoji u najavi.

'Pa, možda zato što se gospođica Laura prezivala de Sade... No eto, ona je uminula, ali trajni ideal je ostao; soneti su ostali tužni, a Petrarka nije. Gospođica Laura se preobrazila u vječne lovorike kojima je velikan ovjenčao svoje čelo u najboljoj antičkoj maniri, nudeći nepresušno blago inspiracije skladateljima svih naraštaja', dodaje se.

Koncert posvećen poeziji 'velikog barda soneta i tražitelja nebeskog u zemaljskom' Antiphonusovci će izvesti pod umjetničkim i dirigentskim ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, a na pozornici će im se pridružiti gost iz Švicarske, svjetski poznati virtuoz na lutnji Luca Pianca.