treći dan

Animafest: Srijeda na festivalu uz filmove, razgovore, radonice

09.06.2021 u 13:03

Bionic
Reading

Treći dan 31. Svjetskog festivala animiranog filma u Kinu SC otvara, u skladu s dobrim običajima, Svjetska panorama, ovoga puta s novim filmovima Georgesa Schwizgebela (Darwinova bilježnica) i Saše Svirskog (Vadimova šetnja), kao i Simonea Giampaola (o ekološkom pokretu mladih), Gabriela Böhmera (o eksperimentalnoj kirurgiji i procesima pamćenja), Michaline Musialik (o životinjama zarobljenima u stanu preminule starice), Chakyja Lillinija (queer film intrigantne likovnosti i premise), Marine Blin (o dječjem žalovanju) i Arjana Brentjesa (ekološka parabola)

U 13 sati ljubav prerasta u 'Strast' u osmoj sekciji tematskog programa sa svima omiljenom Mačkicom Renate Gąsiorowske, Teat Beat of Sex Ep. 1-3 Signe Baumane, uvijek otkvačenom Sawako Kabuki (Nemoj reći mami), Seksi rubljem Izabele Plucińske, ali i Đavoljim igrama, Crnim psima, Intimnim dijelovima itd. Od 15:30 poštovatelji Zagrebačke škole crtanog filma mogu besplatno popratiti tradicionalni izbor njezinih remek-djela u izboru Borivoja Dovnikovića, ovoga puta iz godine 1973. Klasičari u nama mogu ponovno uživati u epizodama serije Maxi Cat Zlatka Grgića, Kolarovoj Utopiji, Ranitovićevom Kameleonu, Grgićevoj Gljivi te Putniku drugog razreda samoga Dovnikovića, stoji u priopćenju.

Posebno je, međutim, zanimljiva serija kratkih namjenskih filmova Man the Polluter, koprodukcija National Film Board of Canada i Zagreb filma u kojoj se autori iz ideološki udaljenih sredina okupljaju oko zajedničke ekološke poruke. U ovoj manje poznatoj seriji može se uživati kao u nanovo pronađenom blagu s omiljenim karakteristikama Škole poput humora temeljenog na gegu i crteža blage, oble karikature, a šarm prošlosti pridaje joj i naracija dr. Freda H. Knelmana.

Autori su ponovno s publikom nakon projekcije Natjecanja studentskog filma 2 – sa Sarom Szymanskom (Pet minuta starija), Camille Sallan (Prekrasno poslijepodne), Hee-yoon Hahm (Kazalište sjećanja) i Lucijom Oroz (45'') razgovara Višnja Vukašinović. Uz njihove radove može se izdvojiti i raskošni, ali suptilni Jelen Pilar Garcia-Fernandezsesme o obiteljskom nasilju.

Prime time SC-a (20 sati) rezerviran je za VN kratkometražnog filma 3 u kojem nas očekuju: voštana, BAFTA-om nagrađena ljubav Sove i Mace adaptirana iz vrckave apsurdističke poeme Edwarda Leara; francuski lutka film o školskom poznanstvu nepopularne djevojčice i dječaka s poteškoćama iz autističkog spektra Dragocjeno Paula Masa; izvanredan spoj realističkog, dominantno crno-bijelog crteža s najljepših prirodoslovnih ilustracija i neobičnih, nadrealističkih omjera i odnosa u filozofsko-poetičkoj i blago humornoj paraboli o sreći i 'malim stvarima' Princ u slastičarnici (r. Katarzyna Agopsowicz), iranski eksperimentalni film Četvrti zid (r. Mahboobeh Kalaee) čiji su prostori kao pobjegli iz zagrebačkog Muzeja iluzija, a koji na vrlo inovativan način uspijeva progovoriti o obiteljskim emocijama; apstraktni Sfumato Roberta Seidela zamamnih prijelaza među bojama; poentilističko-prugasta, neo-noir autobiografska etida s temom odnosa napredne tehnologije i ljudskog iskustva izrazito originalne pojavnosti postignute upotrebom metode LiDAR (Zauvijek, r. Mitch McGlocklin), neobični cut out i svojevrsna metafora o samostalnoj ženi koja zna kako doskočiti muškoj pohoti i agresiji Anna, mačka i miš (r. Varja Jakovljeva); mitopoetski crno-bijeli fantasy s trostrukom dobitniku Nagrade Goya Albertu Vázquezu omiljenim temama nasilja i ovisnosti uronjenima u snažan socijalni kontekst Dom bez doma. I nakon ove projekcije predviđen je razgovor s autorima od kojih su mnogi doputovali u Zagreb. SC će od 22 sata na počinak poslati druga i posljednja projekcija Cryptozooa.

Teatar &TD u srijedu starta u 16 sati s Natjecanjem studentskog filma 4 u kojemu niti jedan ljubitelj filma, bez obzira na rod, ne želi propustiti fantastični Ovdje sam Julije Orlik koji se na suosjećajan, ali analitički prodoran i umjetnički zreo način zagledava u kraj jednoga života. Temom podjednako makabričan, također poljski film klasične slikarske ljepote Laku noć, susjede (r. Rozalia Manna) praćen je i tužnom narodnom pjesmom. U ovom se slotu prikazuje i animanarhični Alleswasichberühre Marion Täschler, jedan od filmova koji su selekcijsku komisiju ovoga natjecanja 'natjerali' da Nagradu za najbolju školu animacije ove godine pošalje u Luzern.

U 18 sati u VN kratkog filma 6 očekuju nas raznolike senzacije – od humorističnih Priča iz multiverzuma o božjem računalnom programu koji polazi ukrivo i pretvara se u realizaciju popularnih teorija zavjera, preko žarkih i metatekstualnih queer filmova Prijateljev prijatelj Zacharyja Zezime i U mojim plamtećim grudima još uvijek ima mjesta za tvoj bodež Pabla Ballarína, do glazbeno-eksperimentalnog Rafta Marka Meštrovića i klasičnog, ali umješno izvedenog i tematski originalnog njemačkog ispovjednog filma o endemskom bremenu Strojovođa. &TD od 20 sati ponavlja i jučerašnji 'Plamen ljubavi' iz ovogodišnjeg tematskog programa.

Središnji diskurzivni događaj dana svakako je razgovor s Ralphom Bakshijem koji se putem videoveze s Amerikom izravno odvija iz Teatra &TD od 22 sata. U diskusiji s Danielom Šuljićem i festivalskom publikom legendarni će majstor govoriti o nastanku svojih najpoznatijih filmova, o vlastitim inspiracijama i meandriranju zavojitim labirintima američke nezavisne i mainstream produkcije te privođenju kontrakulturnih i underground tendencija masovnoj recepciji. Masterclassu je moguće prisustvovati i putem Zoom sastanka s isključenom kamerom i mikrofonom, a pitanja se postavljaju u chat rubrici.

U Kinu Tuškanac danas se od 10 do 16 nastavlja i završava međunarodni simpozij o animaciji Animafest Scanner VIII. Posljednja dva panela posvećena su prikazu emocija u animiranom filmu te animiranoj scenaristici, a izlažu Irena Paulus, Pedro Serrazina, Hannes Rall, Mina Sablić Papajić, Eliane Gordeeff i Pooja Pottenkulam. Od 17 sati na istoj će lokaciji svoje knjige o Michaëlu Dudok de Witu predstaviti Andrijana Ružić (A Life in Animation), Xavier Kawa-Topor i Ilan Nguyên (Le cinéma d'animation sensible). Slijedi druga i posljednja prilika za Uništi to i odlazi iz ovog grada (19 sati).

S 'ménage à deux 1', segmentom tematskog programa koji okuplja filmove umjetnika koji su svoje privatne i profesionalne živote isprepleli zajedno kreirajući filmove, Tuškanac se gasi nakon projekcije u 21 sat. U toj tematskoj cjelini neki su od najpoznatijih supružnika i partnera iz povijesti i sadašnjosti animacije: izumitelji pinscreena (igličastih ekrana) iz 1930-ih Alexandre Alexeieff i Claire Parker (Noć na pustoj gori), Olga i Priit Pärn čija je humana groteska daleko nadrasla estonske granice (Piloti na povratku kući), Michelle i Uri Kranot (Šuplja zemlja) koji danas oduševljavaju VR projektima, Chintis Lundgren i Draško Ivezić (Život s Hermanom H. Rottom), Ru Kuwahata i Max Porter (Negativni prostor), Emma De Swaef i Marc James Roels (Oh Willy).

Za 13:30 sati u Galeriji SC zakazano je ceremonijalno otvaranje segmenta izložbe Iza kulisa 3 posvećene autorima Natjecanja studentskog filma koji će svoje radove i osobno predstaviti.

U srijedu u Maloj dvorani Kina Tuškanac počinje i radionica DigiTelling: Kako iznijeti videoigru na tržište / Vuk s Game Streeta na kojoj insajderi gaming industrije provode sudionike iz odabranih neovisnih studija iz Hrvatske, Srbije i Slovenije kroz najvažnije točke financijskog planiranja pri iznošenju igara na tržište i podizanju studija na noge. DigiTelling će u petak (12:00, &TD) predstaviti i igre nastale u svom mentorskom programu te odmah potom (13:00) na istom mjestu održati i panel o novim načinima financiranja videoigara – sudionici su prof. Odile Limpach (Spielfabrique & Cologne Games Lab), Christopher Peter Marcich i Andrej Kovačević (HAVC) te Martina Petrović (Desk Kreativne Europe – Ured Media Hrvatske) uz moderaturu Srđana Laterze.

Utorak na Animafestu 2021 obilježili su, osim velikog broja sjajnih filmova i razgovora s njihovim autorima, početak znanstvenog simpozija Animafest Scanner, ceremonijalno otvaranje izložbe Iza kulisa 3, dugometražni biseri Cryptozoo i Arhipelag, tematski i panoramski programi te bugarske bajke za najmlađe i njihove roditelje. Festivalska atmosfera uzavrela je u cjelodnevnim druženjima diljem festivalskih prostora. U Galeriji SC zapalila se i teška VR artiljerija, a braća Popović oduševila su dodatnom instalacijom izbjegličkog šatora u kojemu se gledao njihov novi film Dislokacija koji su i osobno predstavili zainteresiranima za nove obzore animacije. Predstavila se i Škola za umjetnost i dizajn u Luzernu, vidjeli smo neke studentske filmove iz možda i najjače "visokoškolske" konkurencije u proteklih nekoliko godina. Esencijalno "Animafest-iskustvo" ponudila su kao i uvijek ponajprije "Velika natjecanja". U Kinu Tuškanac s 35-ice nas je pozdravila legendarna Lotte Reiniger čija je animacija sjena davnih dana prodrla i u Hrvatsku putem Škole narodnog zdravlja, važne točke u razvoju našeg animiranog filma. A kada je o davnoj prošlosti riječ nasmijali smo se i karnalnim nedaćama Eveready Hartona u Zakopanom blagu iz 1928. – komično-pornografskom djelcu grupe autora nastalom "ispod stola" triju velikih studija i razvijenom u "gerilskim uvjetima" na Kubi. Kako je riječ o nijemom filmu, za potrebe projekcije na Animafestu pridodana mu je popularna glazba iz vremena njegova nastanka.