ZAVRŠNA VEČER

Animafest: Program posvećen 50. obljetnici dolaska na Mjesec

08.06.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma završava u subotu navečer dodjelom nagrada, a za sam kraj pripremio je večernji program animiranih filmova na otvorenom 'Povedi me na Mjesec' koji će se, u povodu 50. obljetnice ljudskog stupanja na Mjesec, održati na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Naslovljen prema slavnoj pjesmi Barta Howarda koju je proslavio Frank Sinatra, program donosi pet nezaobilaznih animiranofilmskih 'mjesečevih sonata', najavljuju organizatori.

Otvara ga restaurirana izvorna, rukom kolorirana verzija jednog od najznačajnijih filmskih djela uopće, 'Put na Mjesec' Georgesa Mélièsa iz 1902. godine, jedan od začetnika narativnog filma i filmske znanstvene fantastike.

'Taj vrhunski primjer filma atrakcije, nadahnut kako proročkim djelom Julesa Vernea, tako i Wellsom, Jarryjevim kazalištem te istoimenom baletnom operom Jacquesa Offenbacha, nije samo spektakularan, na polju specijalnih efekata pionirski film o humanom porivu za istraživanjem, već i mizanscenski kazališno, a scenografski bogato riješena alegorija o imperijalizmu i susretu s Drugim u obličju Selenita', ističe se.

Prikazat će se i 'Krava na mjesecu' iz zlatnog razdoblja Zagrebačke škole i prve faze stvaralaštva oskarovca Dušana Vukotića, humorna priča o domišljatosti djevojčice koja zavarava jednog klipana (uz glazbu Stipice Kalogjere), ali i društvena kritika u skladu s ostatkom Vukotićeva opusa, aktualna u kontekstu suvremenih teorija zavjere po kojima se let na Mjesec nikada i nije dogodio.

Iz slavne stop-animacijske serije četverostrukog oskarovca Nicka Parka 'Wallace i Gromit' za program je izdvojena jedna epizoda povezana s Mjesecom, odnosno njegovim poistovjećivanjem sa sirom u folkloru i usmenoj književnosti - 'Veliki izlazak' u kojoj naslovni junaci u kućnoj radinosti projektiraju raketu za piknik na Mjesecu jer je Wallace, kao i svaki pravi Englez opsjednut krekerima sa sirom.

Tu je i danski SF film 'Solarna šetnja' mađarske redateljice Réke Bucsi, izvorno zamišljen kao namjenski film jedne jazz skladbe, no kroz nagrade na festivalima u Ottawi i Berlinu u kritičarskim opisima prometnuo se u 'kozmičku odu stvaranju' i 'Odiseju za novo doba'.

Program zatvara spot za pjesmu 'Man in the Moon' njemačkog DJ-a LCAW-a u režiji mađarsko-poljskog redatelja Tomeka Duckog koji je u tom radu Mjesec pretvorio u pokretni objekt, loptu za kojom kreće potjera dvoje mladih na motoru, koja se može uloviti, raspasti, ali i sastaviti kao simbol ljubavi.

'Povedi me na mjesec' otvara Ljetnu pozornicu Tuškanac

Programom 'Povedi me na Mjesec' otvara se Ljetna pozornica Tuškanac, na kojoj će se do rujna prikazati niz aktualnih naslova i ugostiti neki od hrvatskih filmskih festivala.

  • +2
Otvorenje Animafesta Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Od 10. do 13. lipnja održat će se program 'Motovunizacija! Najbolje s brda filmova' s filmovima 'Anđeo' u režiji Luisa Ortege i produkciji Pedra Almodóvara, talijanska komedija 'Potpuni stranci' Paola Genovesea, ruska drama '(M)učenik' Kirilla Serebrennikova te 'Gnjev mirna čovjeka', višestruko nagrađivani španjolski triler u režiji Raúla Arévala.

U sklopu redovitog programa 'Prvi red do mora filmova' u lipnju se prikazuje 'Rocketman', biografija Eltona Johna, komedija 'Prevarantice' s Anne Hathaway i Rebel Wilson, 'Dva lica zakona', krimi drama s Melom Gibsonom i Vinceom Vaughnom te nastavke uspješnih franšiza 'X-Man 'Dark Phoenix' i 'Osvetnici: Završnica' te akcijski triler 'Anna' u režiji Luca Bessona.

Krajem lipnja i početkom srpnja ondje će se ugostiti Fantastic Film Festival, tijekom srpnja Revija europskog filma i izbor filmova sa Zagreb Film Festivala.

U kolovozu uz stalni program Prvi red do mora filmova gledatelje očekuje niz projekcija glazbenih filmova u organizaciji Time Out Croatia i Ljetne pozornice Tuškanac.