NA ZAGREBAČKIM LOKACIJAMA

Animafest: Besplatne projekcije na otvorenom uoči početka festivala

03.06.2017 u 12:24

Bionic
Reading

Vikend uoči početka Svjetskog festivala animiranog filma na nekoliko lokacija u Zagrebu održavat će se besplatne projekcije na otvorenom, u već tradicionalnom programu 'Animafest u vašem kvartu', kao najava ovogodišnjeg izdanja festivala, što se otvara u ponedjeljak, 5. lipnja u kinu Europa

U parku Ribnjak, Centru za kulturu i informacije Maksimir i Kulturnom centru Dubrava u subotu se prikazuje film 'Avril i neobičan svijet', najavljen kao "steampunkovska, alternativno-povijesna avantura' nadahnuta tablama slavnog francuskog strip-autora Jacquesa Tardija.

Radnja filma smještena je u Pariz, 1941. godine, gdje je jedna obitelj znanstvenika na rubu otkrića moćnog seruma nepobjedivosti. Neočekivano dolazi do prevrata, roditelje otmu, a njihova mlada kći Avril ostaje sama.

Deset godina poslije ona živi sama s voljenim mačkom Darwinom i nastavlja istraživanje, no ubrzo se nađe u središtu bizarne zavjere. U društvu svog mačka i pouzdanog prijatelja Juliusa, upušta se u pustolovinu, želi pronaći roditelje i otkriti istinu o njihovu nestanku.

Film je prilagođen svim uzrastima, ali se zbog titlova preporučuje djeci starijoj od sedam godina.

Ta će se 'uzbudljiva i grafički impresivna priči puna uveseljavajućih susreta sa slavnim znanstvenicima koja je filmu priskrbila pohvale i publike' prikazati i u nedjelju, 4. lipnja, u Centru za kulturu Trešnjevka - Park stara Trešnjevka.

U nedjelju će se u Ljetnom kinu Gradec na Gornjem gradu prikazati dobitnici Animafestova Grand Prixa 2016 - 'Čarobna planina' prvakinje suvremenog animiranog dokumentarizma, rumunjske redateljice Ance Damian i 'Kraj igre' Phila Mulloya. 'Čarobna planina' je dugometražna, intimno-povijesna i antiratna freska, u kojoj je Damian u obliku animirane doku-drame prikazala život Adama Jaceka Winkera, poljskog alpinista i izbjeglice u Parizu koji se osamdesetih borio uz bok zapovjedniku Massoudu protiv Sovjeta u Afganistanu.

U svjetlu 11. rujna 2001, njegova sudbina zrcali sudbinu pojedinca u razvoju povijesti, kao i čovjekovu introspekciju o vlastitoj sudbini, ističe se u najavi.

'Rođen prekasno za viteške ideale svakog je dana bio spreman umrijeti za svoj cilj i smrt mu je bila jedino mjerilo herojskog djela jer za njega, kada više nema borbe, nema niti razloga za život', rekla je Damian za Hinu, uoči svog prošlogodišnjeg gostovanja na Animafestu. 'Winklera se može gledati kao luđaka, poremećenog i beznačajnog avanturista, no ipak imamo jasnu poruku njegovih moralnih vrijednosti', ustvrdila je.

Nagrađivan britanski animator Phil Mulloy u svom filmu 'Kraj igre' iz 2015. donosi priču o Richardu i Georgeu koji se nakon napornog tjedna u uredu vole opuštati uz ratne igre.

Film se opisuje kao minimalistička majstorija na temu ratnih igara sa snažnom porukom koja se poetički nastavlja na raniji rad proslavljenog autora.

Dodjeljujući mu Grand Prix, žiri Animafesta je film ocijenio kao odvažno, sramežljivo i duhovito, no krajnje zastrašujuće djelo koje se odlikuje majstorskom naracijom, tajmingom i filmskom vještinom te hrabrim korištenjem filmske sličice.

Projekcije na otvorenom nastavljaju se i u ponedjeljak, kada će se u Ljetnom kinu Gradec prikazati film 'Corto Maltese u Sibiru' Pascala Morellija, nastao na temelju proslavljenog stripa Huga Pratta koji ove godine slavi 50 godina od prvog izdanja.

'Ova adaptacija jednog od kanonskih albuma zbog vjernog slijeđenja priče i njezina poetičnog potencijala uživa naklonost čak i najvećih stripovskih čistunaca', ističe se u najavi.

Progami na otvorenom će se održavati i u sklopu nove suradnje s Art Parkom, gdje će se 6., 7. i 8. lipnja predstaviti američki umjetnički kolektiv nezavisnih animatora Late Night Work Club, japanski eksperimentalni filmaš Takashi Makino, te Pakito Bolino, kultni predstavnik francuskog underoground stripa, koji će u Zagrebu održati radionicu sitotiska i predstaviti svoje 'Divlje religije'.

U tunelu Grič bit će postavljena izložba Marka Tadića te videoinstalacije proširene animacije, pokretne animirane slike Maartena Isaaka de Heera.

Program na otvorenom nastavlja se i idući vikend kada će se u Kulturnom centru Dubrava, Centru za kulturu i informacije Maksimir i u Kulturnom centru Travno prikazati "Put na sjever" Remija Chayea, raskošna animirana pustolovina smještena u u Sankt Peterburg 1892. kada jedna djevojka kreće na Sjeverni pol u potrazi za izgubljenom ekspedicijom svoga djeda.

Animafest se otvara prvom projekcijom filmova u konkurenciji. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova. Festival će se održati do 10. lipnja u kinima Europa i Tuškanac te u Kinoteci.