CRNA KOMEDIJA

'Amateri' su najbolja predstava Gumbekovih dana

28.03.2011 u 11:48

Bionic
Reading

Predstava "Amateri" Borivoja Radakovića, u režiji Petra Večeka i izvedbi zagrebačkoga kazališta Knap, osvojila je nagradu za najbolju predstavu "Gumbekovih dana", međunarodnog festivala cabareta i komedije koji je završio dodjelom nagrada u Histrionskom domu.

Nagrađena predstava "Amateri" je socijalno angažirana crna komedija koja progovara o hrvatskoj svakodnevici i siromaštvu, u kojoj glume Goran Grgić, Ranko Zidarić, Petra Dugandžić i Vilim Matula.

Nagradu festivala za najbolju žensku ulogu dobila je Nela Kocsis za ulogu Leonine Rapšic u predstavi "Lovački rog" Georgesa Feydeaua, u režiji Dražena Ferenčine. U izvedbi Glumačke družine Histrion to je djelo, jedno od Feydeauovih najboljih, prilagođeno našem vremenu, jeziku i ljudima.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je slovenski glumac i šansonjer Jure Ivanušič, za cabaret "Od tišine do glazbe" koji je napravio s Markom Vezovišekom iz Ljubljane.

Za izniman doprinos oživljavanju cabareta nagrađen je Arsen Dedić, kantautor, skladatelj, interpret, pjesnik, producent, jedan od utemeljitelja Zagrebačke škole šansone i autor glazbe u brojnim histrionskim predstavama.

U Ocjenjivačkom sudu ovogodišnjih, četvrtih "Gumbekovih dana", u okviru kojih je od 14. ožujka do danas odigrano 14 predstava, bili su Branka Cvitković (predsjednica), te Marta Crnobrnja, Branko Babac i Tomislav Kurelec.

Među ostalima, prikazane su predstave "Mjehur od sapunice" Glumačke družine Histrion, "Debitanti" varaždinskog HNK, "Čudo u Poskokovoj Dragi" Kazališta Kerempuh, "Bog žurim, nazovi ili replika stoljeća" Teatra Grdelin, "Preko Trnja do Zvijezde" Teatra Exit, a gostovali su i umjetnici iz regije, Teatar kabare Tuzla, beogradsko Pozorište Slavija te Jure Ivanušič iz Slovenije.

Festival je posvećen zagrebačkoj kabaretskoj tradiciji i glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939.- 2000.), a organizira ga Glumačka družina Histrion s kojom je Crnobrnja, premda član ansambla Satiričkog kazališta Jazavac, često nastupao.

U okviru svečanog zatvaranja održana je i pjesnička večer "Igračka vjetrova" u izvedbi Lade Kos i Lele Margitić.