FRANCUSKO UMIJEĆE RATOVANJA

Alexis Jenni dobitnik nagrade Goncourt

03.11.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Alexis Jenni je ovogodišnji dobitnik nagrade Goncourt, najuglednije francuske nagrade za književnost za roman prvijenac 'L'art francais de la guerre' (Francusko umijeće ratovanja), priči iz doba francuskih kolonijalnih ratova u Alžiru i jugoistočnoj Aziji

Alexis Jenni, (48) profesor biologije u srednjoj školi Saint-Marc u Lyonu izabran je u prvom krugu s pet glasova za i tri protiv, objavio je žiri iz restorana Drouant gdje se tradicionalno donosi odluka o pobjedniku.

'L'art francais de la guerre' jedina je Jennijeva objavljena knjiga. Napisao je još dva djela, od kojih jedno dosad nije pokušao objavit, dok je drugo odbio izdavač. Knjiga je već prodana u više od 56.000 primjeraka.Autor je kazao da ga je za pisanje uvelike nadahnula rasprava o nacionalnom identitetu i imigraciji koju je 2010. u Francuskoj pokrenula vlada desnog centra.

Jenniju će bit uručena novčana nagrada u iznosu od 10.000 eura.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade je Michel Houellebecq za satirični roman 'La carte et le territoire', a laureati te nagrade bili su i Marcel Proust (1919.), Andre Malraux (1933.), Simone de Beauvoir (1954) i Marguerite Duras (1984).