NOVI ROMAN BOOKEROVCA

Alan Hollinghurst: Večernja zvijezda

18.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Roman 'Večernja zvijezda' britanskog pisca Alana Hollinghursta nagrađenog Bookerom 2004. godine za roman 'Linija ljepote' izdao je Profil

Alan Hollinghurst rođen je 1954. u Gloucestershireu. Studirao je, a potom predavao engleski jezik na Oxfordskom sveučilištu. Nekoliko je godina bio zamjenik urednika The Times Literary Supplementa. Dobitnik je nagrada Somerset Maugham Award i James Tait Black Memorial Prize za prozu, a 1994. ušao je u najuži izbor za nagradu Booker s romanom Večernja zvijezda. Godine 1993. književni ga je časopis Granta proglasio jednim od najboljih mladih britanskih pisaca. Autor je i romana The Swimming-Pool Library i The Spell, a njegov roman Linija ljepote (objavljen također u Profilovu izdanju) dobitnik je nagrade Booker 2004. godine.

O 'Večernjoj zvijezdi'

Edward Manners, nezadovoljni tridesettrogodišnjak, bježi u jedan flamanski grad u potrazi za novim životom. Gotovo se odmah zaljubljuje u sedamnaestogodišnjeg Luca i upoznaje sumračan svijet belgijskog slikara Edgarda Orsta iz 1890-ih.
Ovaj roman može se čitati kao minijaturni U potrazi za izgubljenim vremenom. Ili kao proširena Smrt u Veneciji ili kao homoseksualna Lolita. Nevjerojatno je ugodno štivo, prepuno duhovitosti i poezije, koji su upotrijebljeni osjećajno i precizno. Hollinghurst je dovoljno vješt da jednako živopisno može dočarati nijanse boje na oblačnom nebu i osjet tuđeg jezika u ustima svog junaka. A oboje opisuje istančanom, muzikalnom prozom. Kontrast između života Edwardova učenog, pedantnog uma i njegova potrebitog, uvijek spremnog tijela jest sveprožimajuća, nikada eksplicitna šala koja prožima ovaj roman.