PRESTIŽNI FESTIVAL

Aktivno ljeto Zagrebačkog plesnog ansambla

19.07.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Nakon brojnih gostovanja u zemlji i svijetu, Zagrebački plesni ansambl ovog će ljeta nastupiti i na međunarodnom kazališnom festivalu Mittelfest u talijanskom gradu Cividale del Friuli te na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u istarskom gradu Svetvinčenat.

"Nakon gostovanja u Varaždinu na Danima suvremenog plesa, Zagrebački plesni ansambl svoje će umijeće 20. srpnja predstaviti u Cividaleu na Mittelfestu, jednom od najprestižnijih i najstarijih festivala te regije", ističe se u priopćenju ZPA-a. Festival Mittelfest već dvadeset godina povezuje glazbenike, pisce, skladatelje, dirigente, plesače i glumce koji čine novu-staru Europu, ali i umjetnike koji dolaze iz Tibeta, Kine, Rusije, Armenije i Argentine, dodaje se u priopćenju.

ZPA će na Mittelfestu nastupiti s predstavom "Ispod sklopljenih očiju" koreografkinje Laure Aris Alvarez, s kojom će dva dana kasnije, 22. srpnja nastupiti i na 13. Festivalu plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, "najznačajnijem ljetnom međunarodnom festivalu plesa u Hrvatskoj", ističe se.

Renomirani ansambl suvremenog plesa, Zagrebački plesni ansambl dosad je nastupao na svim važnijim festivalima u zemlji i inozemstvu. Surađuje s istaknutim domaćim i stranim koreografima i pedagozima, te ostvaruje koprodukcije s uglednim domaćim i stranim kazališnim i plesnim centrima.

Koprodukcija ostvarena s kazalištem Lanonim Imperial iz Barcelone rezultirala je projektom "Prepoznavanje krajolika", koji je Vijeće Europe proglasilo jednim od deset najboljih kulturnih programa za 1996. Za poseban doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije i najbolje plesačice 2004., te najboljeg plesača i scenografije 2006.