BIBLIOTEKA ONLINE

Aktivistički priručnik Dražena Šimleše

08.12.2008 u 14:47

Bionic
Reading

Aktivistički priručnik 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!' autora Dražena Šimleše novi je naslov u biblioteci Online, Društva za promicanje književnosti

Djelo 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!' autora Dražena Šimlešepodijeljeno je u dvije tematski i sadržajno vezane knjige, tako da su objavljenekao jedan naslov. Prvi dio pod naslovom 'Četvrti svjetski rat - globalni napadna život' iscrpno obrađuje temu globalizacije, globalnih institucija, ukratko'napadača na život', kako ih naziva sam autor. Termin 'Četvrti svjetski rat'naziv je koji su prvi primijenili zapatisti, a ta definicija najbolje opisujestanje u kojem se suvremeni svijet nalazi. U prvom dijelu knjige, autor iznosicijeli niz relevantnih činjenica o radu globalnih institucija, političkim,ekonomskim, društvenim i kulturnim posljedicama njihovog djelovanja, čimeizbjegava često prisutnu mistifikaciju kada se govori o 'velikim zlimmoćnicima'.

Drugi dio knjige, pod naslovom 'Drugačiji svijet je moguć!', bavi seobranom života, a podnaslov 'Priče iz našeg dvorišta' najbolje opisuje pristuptoj temi. Umjesto iznošenja teoretskih mogućnosti i alternativa postojećojsituaciji, autor govori o takozvanim 'običnim' ljudima, herojima svakodnevnogživota te o konkretnim projektima koji pružaju otpor kapitalizmu, globalnimmoćnicima i njihovoj politici. Dražen Šimleša rođen je 1976. u Bjelovaru. NaFilozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao i magistrirao na Odsjeku zasociologiju. Do sada je objavio četiri knjige i nekoliko znanstvenih radova,među ostalim, djela: 'Zeleni alati za održivu revoluciju', 'Snaga utopije -anarhističke ideje i prakse u drugoj polovici 20. stoljeća', 'Kako potrošitisvijet - mala škola ratova za resurse' i druge.

Na mrežnim stranicama projekta'Besplatne elektroničke knjige' (www.elektronickeknjige.com) dostupno je 88naslova.