INTERVJU: ALDO TARDOZZI

Ako dobijemo nagradu, doći ćemo podmornicom u Sarajevo!

28.07.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Nakon Pule redateljski prvijenac 'Fleke' Alda Tardozzija predstavljen je sarajevskoj publici. Ondje smo ga uspjeli uhvatiti između brojnih intervjua i izjava koje je davao i porazgovarati s njim kako se osjeća u Sarajevu i kakva su mu očekivanja

Samo jedan hrvatski film povezuje sve veće regionalne filmske festivale ove godine - Pulu, Sarajevo i Motovun. Radi se o redateljskom prvijencu Alda Tardozzija'Fleke', ujedno i jedinom hrvatskom filmu koji se našao u natjecateljskom programu 17. Sarajevo Film Festivala.

Premda kritike nakon premijere u Puli nisu bile najsjajnije, sarajevska publika nije bila nimalo razočarana. Štoviše, gledatelji su po izlasku iz kina hvalili 'Fleke', odličnom proglašavali i glumu i priču. Čini se da je Tardozzi time ispunio svoju namjeru budući da je film nastao bez državne potpore, uz mnoge financijske probleme, kao rezultat entuzijazma ekipe koja je radila na njemu. Kako nam je sam redatelj rekao, u startu je bio svjestan da se radi o žanru koji vjerojatno 'nije meka za kritičarske panegirike', ali i da je važno da se svidi publici.

37-godišnji Aldo Tardozzi diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i dosad je kao asistent i režiser radio na raznim filmovima, ali i TV serijama 'Bitange i princeze' i 'Bibin svijet'. Autor je mnogih popularnih reklama na Radiju 101, njegovi dokumentarni filmovi višestruko su nagrađivani na Danima hrvatskog filma.

Na 'Flekama' Tardozzi osim režije potpisuje i scenarij. Inspiraciju za priču pronašao je u tragičnom događaju iz 1998. kad su dvije srednjoškolke prvo okrale roditelje, a potom na ulici u Sesvetama pod utjecajem tableta ubile taksista s namjerom da ga opljačkaju. Nemili  događaj bio je samo okidač koji je Tardozzija inspirirao da prikaže odnos između dvije 17-godišnjakinje koje u jednoj večeri prožive nekoliko tragičnih situacija.

Premda je ekipa bila ushićena već samom činjenicom što je film odabran za natjecateljsku konkurenciju SFF-a, redatelj priznaje da će, ako dobiju nagradu, iz Motovuna gdje u četvrtak predstavljaju film doći ako treba i podmornicom. Kako je izgledao rad na filmu i kako se ekipa osjećala u Sarajevu, pogledajte u intervjuu s Aldom Tardozzijem.

Intervju s Aldom Tardozzijem