UZ ZABRANU JAVNIH ISTUPA

Ai Weiwei napokon pušten na slobodu

27.12.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon više od dva mjeseca pritvora, kineske su vlasti na slobodu pustile umjetnika Aija Weiweija, koji je u zatvoru boravio od travnja otkako su kineske vlasti pojačale pritisak na disidente u strahu od širenja revolucije poput arapskih

U kratkom razgovoru za Guardian svjetski poznati umjetnik i aktivist kazao je da se osjeća dobro, da nema zdravstvenih poteškoća te da je jako sretan što je ponovno sa svojom obitelji. Odbio je dati komentar vezan uz svoj dvomjesečni pritvor, dodavši novinarima: 'Molim vas, imajte razumijevanja.'

Od veljače ove godine u Kini su uhićene stotine ljudi. Ai Weiwei (54) sada je na uvjetnoj slobodi, a kao dio dogovora postignutog s vlastima mora se suzdržavati od javnih istupa. U roku od godinu dana postupak protiv njega može u svakom trenutku biti obnovljen. Vlasti su zadržale njegove putne dokumente i tako mu onemogućile odlazak u inozemstvo.

U svijetu su održani brojni prosvjedi u znak podrške umjetniku

Policija ga je 3. travnja uhitila na aerodromu u Pekingu prije ukrcavanja za Hong Kong i odvela na nepoznatu lokaciju, a njegov studio u Pekingu zapečaćen je. Službeno obrazloženje za njegovo privođenje bilo je neplaćanje poreza. U tamošnjim medijima pojavili su se i napisi o sumnji na bigamiju, ali većina je u, činu kineskih vlasti, prepoznala još jedan slučaj ušutkavanja kritičara kineske Komunističke partije.

Kao razlog za puštanje iz pritvora navedeno je da se Weiwei 'dobro vladao te da je priznao svoje zločine'. Odluci o puštanju doprinijelo je i njegovo zdravstveno stanje (boluje od dijabetesa i visokog tlaka).

Iako nisu poznati detalji, zapadni mediji nagađaju da su ga vlasti odlučile pustiti uoči puta kineskog premijera Wen Jiabaa u Njemačku i Veliku Britaniju. Premijer je vjerojatno želio izbjeći pitanja o ljudskim pravima u Kini. Ai Weiwei svestrani je umjetnik koji se bavi arhitekturom, filmom, fotografijom. Švicarski arhitekti uzeli su ga kao umjetničkog konzultanta pri gradnji Nacionalnog stadiona u Pekingu za Olimpijadu 2008. godine.

Vlastima ovaj svestrani umjetnik smeta prvenstveno zbog svog aktivizma. Poslije potresa u Sečuanu 2008. godine na svom blogu započeo je istragu o stradanjima školske djece i učitelja u školama koje su se srušile zbog loše gradnje, odnosno korupcije u graditeljskom sektoru.

Objavljivao je sve informacije o stradalima do kojih je dolazio, što je vjerojatno isprovociralo vlasti da u svibnju 2009, gotovo godinu dana nakon tragedije, izađu sa službenim brojkama stradalih u školama. Agencija Xinhua objavila je da je poginulo 5.335 učenika, a 546 ih je postalo invalidima. Pretpostavlja se da su stvarne brojke i puno veće od toga. U Sečuanu ga je pretukla policija kada je pokušao svjedočiti u korist kolege koji se također bavio istragom tragedije u školama.

U rujnu 2009, u bolnici u Münchenu podvrgnut je hitnoj operaciji mozga zbog krvarenja uzrokovanog premlaćivanjem. Vlasti su protiv njega upotrijebile i hakiranje interneta te mu pretražile bankovne račune u potrazi za 'nespecificiranim zločinima'. Potkraj prošle godine bio je u kućnom pritvoru jer se bunio što su mu vlasti srušile novosagrađeni umjetnički studio u Šangaju. Kao i brojnim drugim disidentima, vlasti su mu onemogućile put u Oslo na dodjelu Nobelove nagrade Liu Xiabou.

Od 1981. do 1993, Ai Weiwei je živio i stvarao u New Yorku. Od tada ga prati i legenda o nenadmašnim kockarskim uspjesima. U Kinu se vratio kad mu se razbolio otac, kineski pjesnik Ai Qing, koji je gotovo 20 godina proveo u radnom logoru. U prijestolnici Kine Ai Weiwei je ustoličio pekinški East Village. Jedan je od osnivača i umjetnički direktor galerije China Art Archives & Warehouse koja u Pekingu djeluje od 1997. Osnovao je i studio FAKE Design. Kuća koju je dizajnirao u New Yorku dobila je najprestižnije američke nagrade.