promicanje audiovizualne kulture

Agencija za odgoj i obrazovanje i HAVC potpisali Sporazum o suradnji

03.03.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski audiovizualni centar potpisali su Sporazum o suradnji u području odgoja i obrazovanja, promicanja filmske pismenosti i audiovizualne kulture.

Sporazum se odnosi i na povezivanje različitih filmsko-obrazovnih djelatnosti koje se već organiziraju ili provode, u audiovizualnom i u odgojno-obrazovnom sektoru, te u ostalim oblicima suradnje od zajedničkog interesa.

Potpisali su ga u utorak ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

Kako je priopćeno, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski audiovizualni centar surađivat će u organizaciji nacionalnih i međunarodnih filmskih radionica i filmskih događanja, organizaciji stručnih skupova za odgojno-obrazovne radnike, stvaranju okvira za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela učenika i mladih kao i u poticanju sudjelovanja učeničkih filmskih djela na međunarodnim filmskim smotrama i natječajima.

U najširem smislu, AZOO i HAVC poticat će suradnju i umrežavanje svih nadležnih tijela državne uprave, dionika civilnog sektora, kinoprikazivača, filmskih distributera, producenata i filmskih autora/ica u izvođenju različitih oblika nastave filmske umjetnosti i medijske kulture, a sve s ciljem dugoročnog razvoja filmskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, dodaje se.

Agencija, kao tijelo nadležno za stručno usavršavanje i profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih radnika te organizaciju i provedbu učeničkih natječaja i smotri, među kojima je već 28 godina i Smotra hrvatskoga školskog filma, takvim sporazumima potiče unapređenje pojedinih nastavnih područja.

HAVC doprinosi razvoju filmskog obrazovanja putem Javnog poziva za poticanje komplementarnih djelatnosti, posebnih sporazuma o sufinanciranju filmskih radova studenata/ica Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu te kroz aktivnosti Projekta filmske pismenosti u okviru Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.