INTERVJU

A. Horvat: 'plastične operacije su iščašene'

11.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Videoinstalacijom 'Prije i poslije' koja prikazuje liposukciju, korekciju nosa i grudi na krpenoj lutki Ana Horvat pobijedila je na natječaju T-HTnagrada@msu. Nagrađena umjetnica govori o pobjedničkom radu i svom umjetničkom stvaranju

Videoinstalacijom 'Prije i poslije' koja prikazuje liposukciju, korekciju nosa i grudi na krpenoj lutki Ana Horvat pobijedila je na natječaju T-HTnagrada@msu. Nagrađena umjetnica govori o pobjedničkom radu i svom umjetničkom stvaranju.

Prije svega, recite nam nešto o sebi?

Studirala sam na Likovnoj akademiji u Zagrebu, na nastavničkom odjelu, u kiparskoj klasi prof. Vuce. Bavim se umjetnošću od studentskih dana, malo više od desetak godina, te sam izlagala cijelo to vrijeme na samostalnim i skupnim izložbama.

Nakon diplome radila sam različite poslove vezane uz likovnost. Izrađivala sam scenske lutke, bavila se grafičkim dizajnom, dizajnirala kostime za dječju predstavu 'Blizanke', pomagala postavljati izložbe drugih umjetnika, dizajnirala i proizvodila dječje krpene igračke.

Zadnje tri godine radim kao crtač animator, a sada vodim i kiparsku radionicu za odrasle.

Kao i mnogi drugi umjetnici, čekam slobodno vrijeme vikendom da bih radila na svojem umjetničkom radu. Na Akademiji sam uživala u slobodi i vremenu koje sam mogla uložiti u rad, sada mi je potrebno puno više energije i ustrajnosti da održim kontinuitet stvaranja.

Koji od radova iz konkurencije T-HTnagrada@msu su vas se posebno dojmili?

Osobito mi se sviđaju radovi Željka Sarića, Alema Korkuta, Nikole Kovača, Slavena Tolja, Gordane Anđelić Galić, Marka Tadića, Zlatana Vehabovića. Kako su ti radovi međusobno dosta različiti, ustvari ne znam zašto mi se upravo oni sviđaju.

Likovno su zanimljivi, a vjerojatno izražavaju emocije i ideje koje su i meni aktualne ili zanimljive. Sviđa mi se raznolikost cijele izložbe, jer uključuje i suvremene i tradicionalne medije.

Što mislite o sceni suvremene umjetnosti u RH, prvenstveno o radovima mlađih autora?

Mlada likovna scena u Hrvatskoj je zanimljiva, naravno, jer se stalno pojavljuje netko nov. Srećom, danas mladi umjetnici imaju dobre prilike za putovanja i obrazovanje izvan Hrvatske.

Mislim da je danas lakše biti mladi umjetnik. Veći je izazov ostati zanimljiv umjetnik cijeli život, ne izgubiti kreativnost, ljubav i volju, ne ogorčati zbog eventualnog manjka interesa javnosti za umjetnost, ili, u slučaju da je umjetnik uspješan, ne izgubiti svježinu stvaralaštva zbog eventualne komercijalizacije i očekivanja publike da se bude prepoznatljiv.

Mislim da uvijek postoje umjetnici koji su jako kvalitetni i jedinstveni, ali se ne uklapaju u ono što se smatra trenutno bitnim u umjetničkoj javnosti te mogu proći nezapaženi. Uvijek postoji moda.

Na rad 'Prije i poslije' vas je inspirirao trend takozvanih TV korekcijskih operacija. Koja je ideja djela?

U vrijeme kad je započeo trend takozvanih TV korekcijskih operacija popravljala sam neke krpene lutke, a to me podsjetilo na plastičnu operaciju i na činjenicu da se tijelu u tim operacijama pristupa kao nečem prekrojivom, a tijelo je svakom čovjeku jedino što ima te zaslužuje više poštovanja.

Odlučila sam razraditi tu ideju. Moja namjera je bila izokrenuti pogled na te operacije, jer one se prezentiraju kao nešto osobito važno, bitno i ozbiljno, a kroz ovu igru s krpenim lutkama mislim da se to vraća na pravo mjesto, kao nešto nepotrebno, tašto, morbidno i iščašeno.

Koje vas teme inače najviše privlače i inspiriraju?

Moj rad se inače ne veže za neke konstantne teme, ali općenito me zanima igra simbolima, likovnim sadržajem, životnim detaljima, sve poznate i svakodnevne pojave koje se povežu slobodnim asocijacijama i intuitivnim ispipavanjem u neku novu tvorevinu. Vodim se više intuicijom i igrom nego racionalnim namjerama i analizom.

Ne promišljam, nego više pokušavam ispipati što osjećam. Volim eksperimentirati s materijalima, a najčešće radim figurativu. Dosta često šivam skulpture, mada je to uglavnom iz praktičnih razloga. Obožavam boju na skulpturama.

Imate li uzore među suvremenim svjetskim umjetnicima i rad kojega umjetnika vam je najzanimljiviji?

Ne pratim umjetničku scenu onoliko koliko bih trebala. Sramotno sam neinformirana. Mislim da je bitno da umjetnik polazi od sebe, svog života i onoga što ga zanima te što želi izraziti. Od hrvatskih umjetnika izrazito cijenim rad Borisa Cvjetanovića i Mirjane Vodopije. I mnogih drugih.

Kakvi su vaši daljnji planovi, na čemu trenutno radite?

Uvijek se bavim s mnogo stvari u isto vrijeme, što je naporno i kaotično. Svakako ću nastojati što više vremena posvetiti svom umjetničkom radu, a ova nagrada će mi itekako pomoći u tome.