KNJIŽEVNICI, VELEPOSLANICI, PRAVNICI

53 romana u lovu na 100 tisuća kuna

27.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Na natječaj za najbolji hrvatski roman prijavljena su 53 djela, a uz već afirmirane pisce romana, za književnu nagradu roman@tportal.hr konkuriraju i bivši veleposlanik RH, voditeljica kaznenog odjela na Županijskom državnom odvjetništvu, debitanti te autori koji su dosad napisali brojne knjige, a za koje šira javnost nikad nije čula

Koji je najbolji hrvatski roman izdan u 2008. godini, odlučit će stručni žiri tportalove književne nagrade. Predvođeni Jadrankom Pintarić, Alida Bremer, Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić i Miroslav Mićanović u naredna dva i pol mjeseca među prijavljenim romanima odabrat će najbolji, a njegovom autoru ili autorici tportal će dodijeliti 100 tisuća kuna. Posao i odgovornost žirija nisu nimalo laki – potrebno je pročitati cjelogodišnju romanesknu produkciju, valorizirati djela prema stručnim kriterijima te do kraja ožujka odabrati 11 romana koji ulaze u polufinale natječaja.

Dobre kritike

U usporedbi s prošlogodišnjim, prvim po redu natječajem za najbolji hrvatski roman, ovogodišnji se čini još napetijim – prijavljeno je dosta romana cijenjenih i višestruko nagrađivanih hrvatskih pisaca. Spomenimo da su, među ostalima, u konkurenciji romani koji su dosad dobili većinom dobre kritike - 'Hotel Grand' Renata Baretića, autora 'Osmog povjerenika' koji je u jednoj godini pobrao sve relevantne književne nagrade, 'Malo pijeska na dlanu' Marinka Koščeca, poznatog kao vrsnog stilista, 'Baba Jaga je snijela jaje' najprevođenije suvremene hrvatske književnice Dubravke Ugrešić, 'Martinove strune' Sanje Lovrenčić nagrađene potkraj prošle godine u Grazu, 'Nebeski biciklisti' Irene Lukšić, romani 'Divlja plaža' Gorana Tribusona, 'Literarna sekcija' Pavla Pavličića, čak dva romana Damira Miloša – 'Cesta (Ostajanje)' i 'Meke ulice'.

Prvijenci

Natječu se i romaneskni prvijenci 'Tri' Drage Glamuzine, 'Sloboština Barbie' i 'Korov je samo biljka na krivom mjestu' generacijski bliskih Maše Kolanović i Stele Jelinčić, roman Edija Matića 'Ovdje fali ženska ruka' o kojem se pisalo da je prvi ženski roman čije autorstvo potpisuje muškarac, 'Nigdje, niotkuda' Bekima Sejranovića.

Romani s backgroundom

Zanimljiva priča veže se uz 'Raspeće strasti' slikara Dimitrija Popovića koji je usporedo s predstavljanjem romana postavio i tematski blisku izložbu inspiriranu Dorom Lipovčan. 'Ja, Dioklo, Jupiterov sin' Veljka Barbierija roman je nastao kao ispravak prethodnog Barbierijevog romana 'Dioklecijan', a autor se sam odlučio na intervenciju nezadovoljan nedostatkom književne fabulacije i razmjernom neujednačenosti između povijesnih činjenica i pripovijedanja.

roman.tportal.hr
Na službenoj stranici književne nagrade čitajte opširnije o svim prijavljenim romanima i autorima. Navučeni na Facebook, posjetite grupu Književna nagrada roman@tportal.hr
Inspirirano domaćom zbiljom

Roman 'Prodajem odličja, prvi vlasnik' Roberta Međurečana već naslovom sugerira temu o Domovinskom ratu, a ističe se originalnom naslovnicom na kojoj su ulomci o potpisima potpore Thompsonu. Krimić 'Nijemi svjedok' napisala je Matilda Mance, voditeljica kaznenog odjela na Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, a u priči koja govori o korupciji i teško ostvarivom boljem društvu sučeljava kriminalce i policajce čije uloge se isprepliću.
Poseban disclaimer u svom romanu tiskao je bivši hrvatski veleposlanik RH u Japanu i Koreji Drago Buvač. Napisao je da je njegovo 'Spašavanje Amerike' beletrističko djelo i da su imena ličnosti, mjesta i događaji plod autorove imaginacije ili se u tom smislu koriste.

Afirmirani autori

U konkurenciji su i djela afirmiranih autora proze: 'Patnje Antonije Brabec', deseti roman Ludwiga Bauera, 'Svila nestala, škare ostale' Irene Vrkljan, 'Rod Avetnjaka', drugi roman Slađane Bukovac nagrađene Kiklopom i Slavićem za prvijenac 'Putnici', 'Ništa sveto' Ive Brešana, 'Recepti za sreću' Ane Đokić, drugi roman Ede Vujević 'U sfinginoj sjeni', 'Četiri sprovoda i vjenčanje' Zorana Pongrašića, 'More plavog kapetana' Zvonka Todorovskog, 'Dobro izgledaš' Igora Rajkija i 'Pustinje' slikara i pisca Rade Jarka.

Popularni među širim čitateljstvom

Od autora popularnih među širom čitateljskom publikom na natječaj su svoje knjige prijavili Hrvoje Šalković ('Oko cucka pa na mala vrata'), Julijana Matanović ('Tko se boji lika još'), Arijana Čulina roman 'Kako sam postao faca', pisan iz muške perspektive. Autor uspješnice 'Ljubav je sve' Krešimir Pintarić konkurira romanom 'U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo'. Tu su još roman 'Koji film sad vrtiš u glavi' Sanje Bilić te 'Odjel babinjače' Kristine Despot.

Posjetite stranicu roman.tportal.hr

Veze s kazalištem


Kazalište kao tema provlači se kroz 'Ispriku' Božidara Violića, 'Premijeru' Zlatka Milenića, a Silvija Šesto, autorica brojnih kazališnih tekstova i poznata među mlađom publikom po 'Bum Tomici', 'Vandi' ili pet lektirnih naslova, konkurira romanom 'Bolja polovnjača'. Darko Lukić, pisac dramskih i proznih tekstova, zaposlen kao predavač produkcije i kazališnog menadžmenta na ADU, pokušat će sto tisuća kuna osvojiti romanom 'Bijeg u budućnost'.

Pred žirijem svi su isti

Nekom bi se zanimljivijim mogao činiti podatak da su dva romana, 'Pisma iz limba: roman o bajci' i 'Božja jednadžba' pisani pod pseudonimima Vangelis Aurora Amarena i Ivan Gavran. Druge bi mogli zaintrigirati naslovi romana poput 'Hilferding i Neda u žutim cipelama' Ive Šperande ili 'Balada o Impali i Starom Leopardu' Igora Eškinje, činjenica da se Orijana Koloper natječe dvama romanima ('Arabeska' i 'Dodir trećeg oka') ili da je uspješni haiku pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić o kojem su Japanci snimili dokumentarac za naslov romana među 12 mjeseci u godini odabrao baš 'Listopad'. Na koncu, tu su još nagrađeni roman 'Gumeni galeb' Željka Špoljara, 'Magda' Gordana Vlajčevića, 'Vrijeme kada su padale maske' Jadranke Tarle Bojović, 'Priča iz Smaragdne doline' Daniela Pavlića, 'Slučajni bestijarij' Ljube Pauzina, 'Bdjenje' Krune Čudine i 'Hrvatske magle' Marija Bazina.

Ukupno se natječe 53 romana, među kojima će tportalov žiri tražiti onaj koji odlikuje stvarna originalnost u oblikovanju romana, koja zahtijeva i samosvojnu svježinu izraza i otpornost na trošenje u sadašnjim i budućim čitanjima, kako je poručila predsjednica žirija Jadranka Pintarić.