KOMPLEKS IZ 19. STOLJEĆA

51,6 milijuna kuna za obnovu dvorca Tikveš u Kopačkome ritu

04.07.2018 u 11:48

Bionic
Reading

Za obnovu dvorca Tikveš uložit će se 51,6 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija, rekla je u utorak na konferenciji u ekološkoj stanici kompleksa tog dvorca voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić

'Ugovor o dodjeli sredstava između Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita, Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) potpisan je 5. listopada 2017. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode'', objasnila je Marušić.

Projekt su predstavili ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Tomislav Bogdanović i voditeljica projekta Vesna Hrvojević. Provedba projekta predviđena je do 2021. godine, a njime će se opremiti i prenamijeniti kompleks dvoraca Tikveš (Novi dvorac s aneksom i Ladanjska vila) u prezentacijsko-edukacijski centar o prirodnim značajkama Kopačkoga rita i važnosti njegova očuvanja.

Kako je rečeno, u Javnoj ustanovi Parka prirode Kopačkome ritu očekuju veću fluktuaciju posjetitelja kompleksa, proširenje ponude i veću posjećenost.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica ocijenila je kako će obnova pridonijeti većem razvoju turizma u Osječko-baranjskoj županiji.

'Ovaj prezentacijsko-edukacijski centar u Ministarstvu turizma vidimo kao dodatni motiv dolaska turista u ovu županiju u kojoj ima još potencijala koje treba staviti u funkciju', rekla je Brzica.

Dožupan Goran Ivanović rekao je kako će ta investicija podići razinu turističke ponude te kako ga posebno raduje zainteresiranost Vlade za takav projekt jer je to ozbiljan potencijal koji županiji treba.

Kompleks dvoraca datira iz 19. stoljeća, a izgradili su ga članovi teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijesti dvorci su bili rezidencijalno lovačko središte, poznato u Europi i svijetu, isključivo zatvorenog tipa za goste dvora i vladare.

Tijekom okupacije Baranje kompleks je potpuno opljačkan, a infrastruktura uništena. Od 1991. godine u vlasništvu je Republike Hrvatske, a odlukom Vlade od 1999. godine dan je na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu.