GROBLJE U CENTRU ZAGREBA

300 križeva u spomen na posječene hrastove na Dubravkinom putu

08.04.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Arhitekt i urbanist Niko Gamulin sa svojom suprugom glumicom Uršom Raukar, uz pomoć obitelji i prijatelja, na mjestu kraj porušenih hrastova na zagrebačkom Dubravkinom putu postavio je 300 bijelih križeva napravljenih od stiropora te tom umjetničkom instalacijom izrazio revolt zbog uništavanja autentične prirodne lokacije u Zagrebu

Oboje poznati po sudjelovanju u aktivističkim akcijama usmjerenim protiv devastacije Zagreba, Niko Gamulin i Urša Raukar ovoga puta svoju akciju izveli su uz potporu dvojice Gamulinovih sinova, prijatelja i susjeda, posve privatno, bez velike pompe.

'Sa 300 pravih križeva, poput onih na grobljima diljem svijeta, napravili smo umjetničku intervenciju da bismo obilježili 300 palih hrastova i izrazili revolt prema činu Hrvatskih šuma koji je opravdan glupim razlozima. Kao što je Horvatinčić govorio da deratizira dvorišta na Cvjetnom trgu, tako i oni rušenje stabala nazivaju 'sanitarnom sječom', rekao je Niko Gamulin

'Imati u centru grada autohtonu samoniklu šumu u potočnoj dolini potoka Tuškanac, čiju regulaciju je radio Lenuci, pa to uništiti...', komentirao je razočarano Gamulin te dodao da je sramota što se u dijelu grada koji su projektirali slavni arhitekti poput Milana Lenucija i Kazimira Ostrogovića dozvoljava devastacija.

Podsjetimo, nakon što su porušena stabla na Dubravkinom putu, na noge su se digli aktivisti Zelene akcije, a reagirao je i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Josip Kregar. Iz Hrvatskih šuma najavili su pošumljavanje posječenog područja. Krunoslav Jakupčić, voditelj Uprave šuma u zagrebačkoj podružnici Hrvatskih šuma najavio je sadnju čak 600 stabala i odbacio tvrdnje o planovima prenamjene tog zemljišta u građevinsko.

'Danas se možemo pitati čiji građevinski strojevi sutra kreću na teren', zaključila je Urša Raukar o privatnoj umjetničko-aktivističkoj inicijativi koja je u zemlji i gradu u kojima se teško organizira ikakav prosvjed vrlo efektno izvedena. Umjetnici su pokupili 299 križeva, a jedan ostavili na sjećanje Hrvatskim šumama.