U ZAGREBU I RIJECI

28 naslova na Tjednu suvremenog plesa

13.05.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Tjedan suvremenog plesa, jedan od najvećih plesnih festivala u regiji, održavat će se ove godine 26. put, od 25. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci

Kao uvod u Tjedan suvremenog plesa, 18. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski gostovat će veliki ovosezonski plesni hit, predstava Monger koreografa Baraka Marshalla u produkciji izraelskog Suzanne Dellal Centra.

‘Monger’ je predstava u kojoj Barak Marshall kroz priču o slugama, zatvorenim u podrumu kuće okrutne gospodarice, istražuje dinamiku hijerarhije, moć, slobodnu volju i kompromise na koje pristajemo kako bismo preživjeli.

Na programu će se naći 15 suvremenih plesnih naslova iz cijelog svijeta, kao i izbor od 13 produkcija domaće plesne scene. Posebna atrakcija festivala bit će gostovanje ponajbolje europske suvremene plesne trupe Nederlands Dans Theatera (NDT) s koreografijama njihova dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava Venecijanskog bijenala Jiříja Kyliána. Kultni NDT vraća se u Zagreb nakon punih 18 godina od svog debija na 8. tjednu suvremenog plesa, i to baš u sezoni u kojoj slavi 50 godina postojanja, a zahvaljujući potpori Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i grada Haaga.

Na izričiti zahtjev publike, nakon iznimno uspjelog prošlogodišnjeg nastupa, u Zagreb se vraća i portuglaski koreograf Paulo Ribeiro dvjema novim koreografijama, Masculine i Feminine

Legendarna Karina Holla predstavit će se mimskim naslovom 'Being hurt being blessed', a predvodnik nove generacije europskih koreografa – Gilles Jobin tek prije mjesec dana praizvedenom predstavom 'Black Swan'.

Iz Australije stiže triptih 'Love me' dobitnice nagrade Bessie, Lucy Guerin, a iz Belgije 'Look, mummy, I’m dancing' dugogodišnje suradnice Alaina Platela Vanesse Van Durme te 'Staging Reality' koreografa Michaela Lazića

Iz Slovenije stižu Goran Turnšek s predstavom 'Being Blanka Vlašić' te Snježana Premuš sa 'Silent Body', iz Mađarske Pal Frenak s naslovom 'Mennono', dok će Claire Granier predstaviti austrijsko-švicarsku koprodukciju 'Lost on the Shoreline’.

Uz sve navedeno, 26. Tjedan suvremenog plesa ponudit će i bogat program popratnih događanja, radionica, filmskih projekcija te razgovora s umjetnicima.

 

Predstava 'Monger' koreografa Baraka Marshalla