od 15. do 28. svibnja

15. Subversive Festival u Zagreb dovodi niz svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista

05.05.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Petnaesti Subversive Festival donosi od 15. do 28. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija bogat filmski i diskurzivni program, panele i predavanja uz gostovanja, uživo i online, niza svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista okupljenih temom 'Mikrofizike protu-moći'

Ovogodišnji filmski program donosi 40 recentnih filmskih naslova, a otvara ga u nedjelju, 15. svibnja, u kinu Tuškanac film "Heroji radničke klase" srpskog redatelja Miloša Pušića koji je imao svjetsku premijeru u sklopu berlinske Panorame.

U igranoj konkurenciji izdvajaju se film "Obje strane oštrice" francuske sineastice Claire Denis za koji je dobila Srebrnog medvjeda za režiju u Berlinu, a iz Berlina ovjenčan Srebrnim medvjedom stiže i najnoviji komad korejskog autora Hong Sang-sooa "Spisateljičin film".

Izvor: Društvene mreže

Tu su i pobjednik sekcije Un Certain Regard canneskoga festivala "Otvaranje šaka" Kire Kovalenko, bolivijski pobjednik sekcije Orizzonti u Veneciji "Veliko kretanje" Kira Russa, te "Priča o kraljevskom raku" autorskog dvojca Mattea Zoppisa i Alessija Rigo de Righija i "Rupa" Michelangela Frammartina, koji je u Veneciji osvojio čak tri nagrade, uključujući Specijalnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji.

Dokumentarnu konkurenciju predvodi "Mutzenbacher", pobjednik Encounters sekcije na ovogodišnjem Berlinaleu austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann koja će u sklopu festivala održati i masterclass predavanje. Iz popratnog filmskog programa koji će se odvijati u Dokukinu KIC izdvaja se retrospektiva talijanske dokumentaristice Cecilije Mangani.

Ovogodišnji Hommage pod naslovom "Tko zna što će jučer donijeti?" donosi filmove Haruna Farockija, Andreja Užice, Julesa Dassina i Pantelisa Voulgarisa.

Hrvatska premijera dokumentarca o rođenju punka

Najavljena je i hrvatska premijera dokumentarca "Punk the Capital" o rođenju punka u Washington D.C.-ju i osnivanju slavnih Dischord Records, uz sudjelovanje redatelja Jamesa Junea Schneidera i Jeffa Nelsona, bubnjara Minor Threata.

Festival će zatvoriti posebna projekcija monumentalne "Prirode" kultnog armenskog redatelja Artavazda Pelešjana.

Filmovi iz igrane i dokumentarne konkurencije natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Tina Leisch (filmska redateljica, novinarka i politička aktivistkinja / Austrija), Sonja Leboš (kulturna antropologinja / Hrvatska) i Marko Stojiljković (filmski kritičar, Srbija / Slovenija).

Festival se održava u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru, SPD Privredniku te online. Cjelokupni program bit će objavljen u ponedjeljak, 9. svibnja.

  • +10
14. Subversive Film Festival Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SFF