ZASJEDANJE UNESCO-a

13 novih lokacija na popisu svjetske baštine

29.06.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Trinaest novih lokacija dodano je na popis svjetske baštine UNESCO-a, na kojemu je sada ukupno 890 lokacija

Waddensko more, pojas Sjevernog mora uz obale Njemačke i Nizozemske, močvarno je područje i jedan od posljednjih međuplimnih ekosistema u svijetu u kojemu se nesmetano odvijaju prirodni procesi. Talijanske Dolomite UNESCO je proglasio 'jednim od najljepših planinskih krajolika na svijetu', a sastoji se od devet područja koja se prostiru na 231 tisuću hektara površine.

Na popis svjetske baštine je uvrštena i planina Wutai, sveto budističko mjesto poznato po svojih pet ravnih vrhova i čak 53 samostana, prenosi AFP. Akvadukt Pontcysyllte, smješten nadomak engleskog grada Wrexhama, 28. je britanski lokalitet uvršten na UNESCO-vu listu. Star je dvjesto godina te je najduži i najveći akvadukt u Velikoj Britaniji.

Od novih lokacija na UNESCO-vom popisu, tri su u zemljama koje dosad nisu bile među blagom svjetske baštine. To su povijesna gradska jezgra Cidadea Velhae na otocima Cape Verde, ruševine Loporeni stare tisućljeće u Burkini Faso i planina Sulaiman-Too u Kirgistanu.

Među novim lokacijama su i palača Stoclet u Art Nouveau stilu u Bruxellesu, španjolski Torres de Hercules (Herculesov toranj) - svjetionik iz 2. stoljeća, švicarski gradovi poznati po izradi satova Chaux-de Fonds i Le Locle, peruanski sveti grad Caral-Supe star 5.000 godina, kraljevski grobovi dinastije Joseon u Južnoj Koreji i povijesni hidraulički sustav Shushtar u Iranu.

Odluka je donesena na 33. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koje se od 22. do 30. lipnja održava u španjolskom gradu Sevilli.