školarci iskreno

Njihova strana priče: Evo za što klinci koriste pametne telefone i gdje su im granice

27.09.2018 u 12:13

Bionic
Reading

Roditelji školaraca imaju novu brigu kojom se njihovi roditelji nisu morali opterećivati - kako s pametnim telefonima i djecom? Na internetu postoje stotine savjeta i svjedočanstva roditelja, no što je sa samom djecom? Što oni misle o svemu? Sjeli smo s Rajnom (11 godina), Vigom (9 godina) i Bartolom (9 godina) da porazgovaramo o tome kako koriste pametne telefone, smatraju li se dovoljno odgovornima da ih imaju i misle li da su pametni telefoni korisna stvar. Ovo su njihovi odgovori

Kada su vam roditelji prvi put dali da se igrate pametnim telefonima?

Vigo: Meni su ga roditelji dali kada sam imao sedam godina.

Bartol: Kad smo bili bebe, već smo gledali pametne telefone, ali one, onako, bebaste stvari.

Rajna: Ne znam, kada sam bila mala - tri, četiri godine?

Imate li svoje pametne telefone?

Vigo i Bartol: Ne!

Vigo: Meni mama kaže da mi ne treba mobitel dok ne idem sam doma i da moram malo više paziti i biti odgovorniji.

Bartol: Ja sam izgubio svoj telefon. Imao sam ga mjesec dana.

Rajna: Ja imam mobitel, ali prvi mi se pokvario i bio je star. Drugi sam razbila, i to jako. Tako da mi je ovo treći mobitel.

Kako si razbila stari mobitel?

Rajna: Prvo sam vozila bicikl i nisam imala džep, onda sam pala s bicikla i razbilo se staklo. Drugi put sam bila u razredu i netko je bacio torbu i onda se razbio u njoj. Treći put mi ga je prijateljica izbila iz ruke, onda mi ga je brat bacio sa stola….

Pa koliko si telefona razbila!?

Rajna: Ma ne, to je sve jedan! Moram reći za svaku ogrebotinu! I onda je prestao raditi kad sam ga ja slučajno bacila…

Gdje si ga ti izgubio?

Bartol: Da, prvi sam izgubio na Tomislavcu jer smo sjedili na klupi, ispao mi je iz džepa, mi odemo i niš...

Mislite li onda da ste dovoljno zreli i odgovorni za to da imate svoje mobitele?

Bartol: Ne baš…

Vigo: Ja mislim da jesam zato što stalno pospremam za sobom, brinem se o bratu i uvijek kad mi mama da telefon, uvijek ga vratim kad mi ona kaže.

Rajna: Mislim da sam dovoljno odgovorna sada, a onaj prvi sam dobila prerano i naravno da sam ga nosila u školu iako mi nije trebao i onda su mi se dogodile sve te pogreške. Ali mislim da mi je sad već potreban jer već dvije godine idem sama iz škole doma, od doma u školu, onda na muzičku, gimnastiku…

Bartol: Koji instrument sviraš?

Rajna: Flautu!

Bartol: Ja gitaru!

Za što najviše koristite pametne telefone?

Vigo: Koristimo ga za telefoniranje, slanje poruka i kad smo negdje da se javimo roditeljima da ćemo malo kasniti zbog nečeg.

Rajna: Ja koristim pametni telefon za igranje i za druženje s prijateljima preko mobitela, ali kada nismo zajedno. I kada smo zajedno, nekad tipkamo poruke. Što mislim da nije dobro, ali nekad tako bude. I koristim ga za gledanje nekih videa i da se čujem s tatom.

Kako se družiš s prijateljima preko mobitela?

Rajna: Odem na Whatsapp ili Viber ili Snapchat i onda šaljem poruke, slike, razgovaramo o nekim temama koje nisu baš za… čuti ovako. Jer nekad pričamo o ljudima iz razreda i o profesorima… ali kada pričamo o profesorima, baš ne pričamo da su loši nego… baš kakvi su.

Bartol: Mi imamo dva mobitela pa obično mama ostavi jedan kada smo sami da se možemo javiti. Ali inače gledamo crtiće i neka videa na YouTubeu.

Gleda li itko od vas televiziju?

Rajna: Ja ne.

Vigo: Gledam malo, programe s crtićima i nogomet, ima cijeli program samo s nogometom.

Koliko prijatelja u razredu nosi pametni telefon u školu?

Vigo: Kad nas u razredu jedino cure nose pametni telefon u školu jer one imaju nešto raditi na njemu. Uzimaju si brojeve da si mogu telefonirati iako ne znam zašto kad ih mama kupi iz škole.

Rajna: Kod mene pametne telefone ima cijeli razred, s time da neki ne rade ništa s njima! Samo igraju igrice, gledaju videa i ništa drugo ne rade. Ne dopisuju se s prijateljima i doslovno imaju instalirane samo Youtube, Netflix i tisuću igrica.

Misliš li da su vaši prijatelji u razredu dovoljno odgovorni kada koriste mobitele?

Vigo: Ja mislim da baš i nisu zato što pod satom neki pričaju na njemu… jednom dečku iz škole je zazvonio mobitel pod satom i učiteljica mu je dala jedan!

Smijete li uopće imati pametne telefone u školi?

Vigo: Neki koji smiju sami doma iz škole smiju imati mobitele da se jave roditeljima.

Kada mislite da biste trebali dobiti pametne telefone?

Rajna: Ja mislim da je najranije negdje na ljeto kad si završio četvrti i ideš u peti razred. Zato što je to neko vrijeme kada postaješ odgovorniji.

Bartol: Slažem se! U trećem još nema mobitela jer nas često još onda skupljaju roditelji.

Koristite li internet?

Rajna: Neee, samo na kompjutoru kad mi mama da.

Vigo: Ja idem na Google jer si želim nešto pogledati u vezi sporta, jer treniram atletiku, pa gledam kako skaču u dalj i tako. Ponekad još tražim neke jutjubere koji igraju horor igrice i Minecraft i sada najpopularniju igricu, Fortnite.

Bartol: I ja igram Minecraft! A najviše gledam domaće jutjubere.

Rajna: A svi vi dečki gledate stalno iste, od drugog, trećeg do osmog razreda, kako glupo.

Mislite li da su pametni telefoni korisni ili štetni za vas?

Rajna: Mogao bi biti dobar za učenje engleskog. Već je puno njih koji zapravo gledaju te jutjubere i znaju puno riječi engleskog iako neke nisu dobre, ali neke jesu. I moj mlađi brat igra neke engleske i hrvatske igrice pa tako uči zbrajati i jezike, a ima tisuću tih igrica. To mu moja mama dopušta zato što više razmišljaš, ali ne da mu previše, samo na petnaest minuta.

Bartol: Mislim da pametni telefoni ničem ne koriste. Osim da možeš vidjeti nešto novo, gledati stvari ili ne znaš neku riječ pa potražiš ili se izgubiš u prometu i imaš putokaz ili da nazoveš roditelje. Ali mislim da su niškoristi.

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa Samsungom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.