KISIKOM PROTIV GLAVOBOLJE

Znanstvenici otkrili kako izbjeći mamurluk

08.03.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Buđenje u mamurnom stanju, osjetljivost na svjetlo i zvukove, izležavanje do podneva uz nekoliko tableta protiv glavobolje, sve to moglo bi postati prošlost. Znanstvenici su proučili što bi ljudima koji vole zaviriti u čašicu pomoglo da sljedeći dan izbjegnu mamurluk

Prema novom istraživanju nekoliko čaša gaziranog pića moglo bi spriječiti teško ustajanje i mamurluk sutradan. No prije nego što ste posegnuli za šampanjcem ili mineralnom vodom, nije sve tako jednostavno kako izgleda.

Naime, obogaćivanje alkohola kisikom umjesto ugljičnim dioksidom (koji je inače glavni sastojak gaziranih pića) trebalo bi otrijezniti pijanca. Osim toga, trebalo bi olakšati buđenje sljedeći dan i riješiti ga mamurluka, prenosi Daily Mail.

Do tog su otkrića došli korejski znanstvenici istražujući etanol iz alkoholnog pića koji obrađuje jetra uz pomoć kisika koji udišemo. Da bi ubrzali taj proces, znanstvenici su grupi volontera dali alkohol s različitim razinama kisika u piću. Zatim su mjerili vrijeme koje je potrebno ispitanicima da se otrijezne. Veća količina kisika u piću smanjila je vrijeme otrežnjenja za 10 do 20 posto.

Profesor Kwang-il Kwon s Nacionalnog sveučilišta Chungnam rekao je: 'Alkohol obogaćen kisikom smanjuje koncentraciju alkohola u krvnoj plazmi puno brže i ublažava posljedice bez značajnih promjena u samom alkoholiziranom stanju.'

Ono čime se korejski znanstvenici još nisu pozabavili jest koliko bi kisik promijenio okus omiljenog alkoholnog pića.

No britanski se kolege boje da bi ovo otkriće moglo imati negativan učinak na ljubitelje čašice. 'Ako ste popili dva velika piva, pročistit ćete ih iz tijela za tri i pol umjesto za četiri sata, ali ljudi će možda misliti da se neće toliko napiti i onda naručiti još jedno piće', rekao je profesor Ian Gilmore s Medicinskog fakulteta.