ZAMOTANI U DANAŠNJI TISAK

Fish and chips slave 150. rođendan

12.03.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Fish and chips britanska je omiljena brza hrana. A ova će godina definitivno biti u znaku ribe i pomfrija širom Ujedinjenog Kraljevstva jer slave svoj 150. rođendan

Friars Pride, opskrbljivač dućana, prodavaonica brze hrane i nekih pekara, unajmio je marketinšku i tvrtku za odnose s javnošću Smye Holland Associates da obilježi 150. rođendan fish and chipsa, tj. pržene ribe i krumpirića. Istraživanje je pokazalo da se jelo fish and chips počelo prodavati 1860.

Danas postoji 10.500 dućana širom Ujedinjenog Kraljevstva koji zapošljavaju oko 60.000 ljudi, a prodaju blizu 276 milijuna fish and chipsa godišnje. Friars Pride, kao ključni opskrbljivač industrije brze hrane, želio je prikazati 150. rođendan tog jela kao događaj vrijedan proslave.

Kao prva u nizu ovogodišnjih manifestacija organiziran je kostimirani dan u nagrađivanom dućanu koji prodaje fish and chips. Zaposlenici su nosili viktorijanske kostime, a cijeli događaj zabilježili su mediji.

Iako fish and chips jest britanski proizvod, najnovije istraživanje tvrdi da je to jelo spoj židovske i francuske kuhinje. Profesor Panikos Panayi sa Sveučilišta De Montfortu Velikoj Britaniji radi na tom istraživanju čije će rezultate objaviti u knjizi Stavljanje začina u engleski život. Panayi kaže da je izvor jela kompleksan, no da se vjerojatno radi o spoju židovskog načina pripremanja ribe i francuskog recepta za krumpir, a činjenica da se u Velikoj Britaniji uz fish and chips najčešće poslužuje čaj jasan je utjecaj Britanskog Carstva.

Lanac restorana Harry Ramsden dnevno poslužuje oko 20.000 porcija te brze hrane, a njihova je glasnogovornica rekla da je istraživanje profesora Panayja vrlo zanimljivo, no da je sigurna da je fish and chips britanska tradicija te da će tako i ostati.

Charles Dickens, vjerojatno među prvima, u svojoj knjizi Oliver Twist spominje prženu ribu koja se priprema u specijaliziranom dućanu. Već 1850. ulični trgovci prodaju tako spremljenu ribu, ali s kriškama kuhanog krumpira u novinskom papiru, što je samo jedan korak od fish and chipsa koji se poslužuje s pomfritom.

I sjever i jug Velike Britanije tvrde da je fish and chips njihovo jelo. Južnjaci kažu da je židovska obitelj Malin imala prvi dućan s tom brzom hranom u istočnom Londonu, dok sjevernjaci tvrde da je prvi takav dućan otvoren u Mosselyju u Lancashireu 1863.

Fish and chips kakav se priprema u prodavaonicama brze hrane radi se od svježih sastojaka. Uglavnom se koristi oslić ili bakalar, ponekad i iverak, koji su zatim pospu brašnom i prže dok ne dobiju svoju karakterističnu zlatnu boju te se poslužuju s krumpirićima. Omiljeni britanski dodaci uz fish and chips su sol i ocat, no dodaje se i kečap te curry, a Kinezi ga čak posipaju šećerom

U šali se kaže da je fish and chips djelomično zaslužan za pobjedu Britanaca u Drugom svjetskom ratu jer je bio jedina hrana koja nije podlijegala pravilima o preraspodjeli.