TRI PETKA 13.

2009. je iznimno nesretna godina

13.03.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Ako je petak 13. nesretan dan, onda je 2009. iznimno nesretna godina jer takav dan pada triput u ovoj godini, objavio je internetski portal livescience.com

Prvi je bio u veljači, drugi je danas, a treći će biti u studenome. Takvo trostruko pojavljivanje događa se jednom u jedanaest godina.

Podrijetlo vjerovanja u nesreću povezanu s tim danom nije razjašnjeno. Cijela stvar možda potječe još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na posljednjoj večeri izdao Isusa. U srednjem vijeku već su i petak i broj 13 smatrani nesretnima.

Strah od petka 13. jedan je od najpopularnijih mitova u znanosti i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13. Upravo zbog toga mnoge bolnice nemaju sobu s brojem 13, neki neboderi taj kat, a ni aerodromi nisu imuni, pa katkad izostave izlaz broj 13.

Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije putovao 13. u mjesecu, niti je ikad ugostio trinaestero ljudi za stolom. Napoleon i američki predsjednik Herbert Hoover također su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.

Mark Twain jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide. 'Istina, bila je to nesreća', rekao mu je Twain poslije, 'bilo je hrane samo za dvanaestero.' U Parizu restorani s praznovjernom upravom često angažiraju profesionalnog 14. gosta

Broju 13 škodi pozicija iza 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 mjeseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Herkul je odradio 12 zadaća, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su sveta tri kralja, a u tucetu je 12 jaja.

No, na koncu se sve svodi na to da strah vidi samo ono što želi vidjeti, pa je i povećan broj nesreća na petak 13. vezan za paranoju i neopuštenost pojedinca koja ga dovodi u nezgodne situacije.