UZDRŽAVANJE DJETETA

Planirate razvod? Ovo je obaveza koju ne možete izbjeći

14.11.2016 u 11:38

Bionic
Reading

Razvodom braka briga o djetetu ostaje obaveza oba roditelja. Međutim, dogovor oko iznosa alimentacije za uzdržavanje djeteta često izaziva najviše svađa među bivšim bračnim partnerima. U ovom tekstu pokušali smo sažeti sve bitno što biste trebali znati o alimentaciji, u čemu nam je pomogla Dafinka Večerina, zagrebačka odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo

Prema Obiteljskom zakonu, alimentaciju plaća roditelj koji ne stanuje s djetetom. Kako bi se olakšao dogovor oko njene visine, taj zakon sadrži tablice za uzdržavanje.

Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne neto isplaćene plaće koja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2015. iznosila 5.711 kuna.

Koliki su zakonski minimalni iznosi alimentacije?

Na osnovi toga Ministarstvo socijalne politike i mladih izračunalo je sljedeće iznose koji su važeći do 1. travnja 2017. godine: za dijete do šest godina 17 posto prosječne plaće, odnosno 970,87 kuna; za dijete od sedam do 12 godina 20 posto prosječne plaće, to jest 1.142,20 kuna, te za dijete od 13 do 18 godina 22 posto prosječne plaće, 1.256,42 kuna
Važno je naglasiti da navedeni iznosi nisu obvezujući, oni mogu biti manji, ali i veći. Ako roditelj koji traži alimentaciju smatra da su financijske mogućnosti bivšeg supružnika ili supružnice veće od zakonskog minimuma, tad mora pokrenuti sudski postupak koji može trajati i po nekoliko godina

'Kod istraživanja platežnih mogućnosti obveznika uzdržavanja ne uzima se u obzir samo njegova plaća, već svi njegovi prihodi, kao i moguća pokretna i nepokretna imovina', ističe odvjetnica Večerina.

Prema njezinom iskustvu, najviše dosuđene alimentacije iznosile su 7.000 kuna mjesečno. U medijima se pisalo i o većim iznosima. Tako je navodno estradna zvijezda Severina Vučković nakon razvoda od srpskog biznismena Milana Popovića uspjela osigurati sinu mjesečnu alimentaciju od čak 15.000 kuna.

Do kad se plaća alimentacija i što ako druga strana ponovo uđe u brak?

Alimentacija za dijete se plaća do njegove punoljetnosti, to jest do 18. godine života. Nakon toga roditelji su dužni uzdržavati dijete ako se redovito školuje, što znači da redovito polaže ispite i upisuje godine bez obzira je li riječ o redovitom studiju ili studiju za vlastite potrebe, ali najdulje do 26. godine života djeteta.

'Radno sposoban roditelj ne može se osloboditi obveze uzdržavanja maloljetnog djeteta čak i ako je nezaposlen. U slučaju punoljetnog djeteta vodi se računa o imovnom stanju roditelja, a ako dijete živi odvojeno od oba roditelja, oba roditelja plaćaju alimentaciju prema svojim mogućnostima', naglašava Večerina.

Dodaje kako obveza plaćanja alimentacije ne prestaje ako majka ili otac s kojim stanuje dijete ponovo stupe u brak ili u izvanbračnu zajednicu, s tim da novi partner roditelja nije dužan sudjelovati u plaćanju alimentacije.

Često je pitanje postoji li zakonski način da se provjeri troši li osoba koja prima alimentaciju novac na uzdržavanje djeteta ili za osobne potrebe?

'Ne postoji. Ako bi roditelj koji plaća alimentaciju utvrdio da roditelj s kojim stanuje dijete troši alimentaciju za osobne potrebe, a zakida dijete, mogao bi tražiti promjenu odluke o tome s kim će stanovati dijete jer bi takav roditelj bio neodgovoran i suspektan. Ako bi alimentacija bila tako visoka da od nje žive i roditelj i dijete, a roditelj ne prima uzdržavanje kao bračni drug, davatelj uzdržavanja mogao bi s uspjehom zatražiti sniženje alimentacije od suda. I bračni partner ima pravo na alimentaciju ako je nesposoban za rad ili se ne može zaposliti, a drugi bračni partner ima mogućnosti plaćati alimentaciju', navodi Večerina.

Što ako drugi roditelj ne plaća alimentaciju?

Ako roditelj koji je dužan plaćati alimentaciju to ne radi ili je plaća u manjim iznosima od dogovorenog, tada drugi roditelj može od nadležnog Općinskog suda zatražiti ovrhu. Uz to, po prijavi roditelja Centar za socijalnu skrb podnosi kaznenu prijavu protiv obveznika uzdržavanja.

U slučaju da osoba ignorira sudske presude, a ovrha se bezuspješno provodi, tad druga strana može tužiti njezine roditelje, odnosno baku i djeda djeteta, i od njih tražiti da plaćaju alimentaciju.

Osim toga, roditelj ima pravo na privremeno uzdržavanje djeteta na teret države ukoliko dulje od tri mjeseca od pokretanja ovršnog postupka i dalje ne dobiva puni iznos alimentacije. Privremeno uzdržavanje isplaćuje se sve dok druga strana ne počne ispunjavati svoje obaveze, a ukupno najdulje tri godine.

Alimentacija je pravo koje ne zastarijeva, međutim zastarijevaju pojedini obroci uzdržavanja, i to nakon pet godina od dospijeća svakog. Zato je bitno da se ovršnom ispravom što prije pokrene ovršni postupak kako bi se naplatili ti obroci.