SPAS ZA RIJEČKI ŠKVER

Vlada odobrila prodaju 3. maja pulskom Uljaniku

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 14.02.2013 13:26
  • Objavljeno 14.02.2013 u 13:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vlada Zorana Milanovića 'primila je na znanje' obvezujuću ponudu za kupnju dionica Brodograđevne industrije 3. maj koju je prije nekoliko dana pulski Uljanik dostavio Ministarstvu gospodarstva. Ukupno će 1.051.118 dionica u vlasništvu države biti prodano po cijeni od jedne kune, a Uljanik će dati i 75 milijuna kuna korporativnog jamstva za restrukturiranje brodogradilišta

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je ponudu Uljanika za kupnju dionica brodogradilišta 3. maj 'ozbiljnom obvezujućom ponudom' te izrazio nadu kako će rezultirati konačnom prodajom riječkog brodogradilišta.

'Za stjecanje 1.051.118 dionica brodogradilišta 3. maj, koje su u vlasništvu RH i predstavljaju 83,33 posto temeljnog kapitala, Uljanik je ponudio jednu kunu. U ponudi Uljanika kao jamstvo za ispunjenje i provedbu programa restrukturiranja nalazi se i iznos do 75 milijuna kuna koje se nudi kao korporativno jamstvo', objasnio je ministar Vrdoljak navodeći kako će Uljanik omogućiti i malim dioničarima do 25 posto vlasništva nad dionicama u 3. maju.

Nagovijestio je i kako četiri tvrtke kćeri koje posluju u okviru 3. maja 'nisu u opsegu ponude Uljanika', pa će Puljani preuzeti 'core business', a četiri tvrtke će biti prebačene vlasništvo agencije AUDIO te će i u njima biti provedeno restrukturiranje.

Premijer Milanović je, komentirajući ponudu Uljanika, ukazao kako se 'takvo što trebalo dogoditi, uz bolje poslovne rezultate za državni proračun, prije osam godina samo da je bilo minimalne odgovornosti'.

'Ovo je dobra vijest za radnike i obitelji, Rijeku i brodogradnju, no to je početak dugog i neizvjesnog puta prema konkurentnosti i svjetskom tržištu koje je djelomično izgubljeno. Prije godinu dana zatekli smo potpunu pustoš u 3. maju, stotinu upitnika i nijedan odgovor. Sve to trebalo je ozbiljno uzeti u ruke i privesti kraju, no očekuje ih teška borba u borbi za tržište', najavio je premijer Milanović.

Istaknuo je i kako su 'stvoreni uvjeti da ljudi počnu pokušati normalno raditi' te podsjetio kako su 'pravila EU vrlo stroga za brodogradilišta'. Upozorio je i na konkurenciju iz Južne Koreje i Kine, koja je 'jeftina i kvalitetna', pa europska brodogradilišta dovodi u tešku poziciju.

'Moramo biti povoljni i još kvalitetniji, no neće biti lako, jer konkurencija je nesmiljena. Po strogim pravilima učinili smo sve što smo mogli. Ne dižemo ruke od 3. maja i brodogradilišta. Sve sada ovisi o upravljačkim strukturama i menadžmentu, ali njihovoj pameti, sposobnosti, brzini, lukavosti i umreženosti u svijetu', rekao je Milanović.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić konstatirala je kako se prihvaćanjem ponude za 3. maj i rješavanjem problema brodogradilišta 'ispunjava najvažnija od 10 točaka za konačno monitoring izvješće u ožujku temeljem kojeg Hrvatska ulazi u EU'.

'Projekt je trebao završiti još 2006., jer su postojale pretpostavke za to, no stavili su stvari pod tepih, pa smo došli u situaciju na godinu i pol do ulaska u EU da smo suočeni s dilemom – ili ćemo uspjeti ili će brodogradnja otići u stečaj kao u mnogim državama. Porezni obveznici plaćali su do 10 milijuna dolara po brodu. To nisu bili novci koje ima Vlada i država, nego su to novci koji se kroz porez od građana uzimaju', navela je ministrica Pusić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!