MINISTARSTVO FINANCIJA NEUMOLJIVO

Vlada ne razmišlja o smanjenju PDV-a

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 10:18
  • Objavljeno 03.04.2009 u 11:11
zdravko marić

zdravko marić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

'U rebalansu nismo predvidjeli fiskalne izmjene i u ovom trenutku mislimo da za takve mjere nema mjesta', izjavio je državni tajnik Zdravko Marić, komentirajući Vladine antirecesijske mjere na TEB-ov konferenciji

Govoreći o suprotstavljanju Hrvatske financijskoj krizi, Zdravko Marić izjavio je da je u javnosti bilo različitih prijedloga antirecesijskih mjera ocijenivši mjere Ekonomskog instituta najrealnijim i najbližim Vladinim.

'Najveći naglasak antirecesijskih mjera koje su plasirane u javnosti bio je na poreznom segmentu. 'U rebalansu nismo predvidjeli fiskalne izmjene i u ovome trenutku mislimo da za takve mjere nema mjesta', rekao je Marić te time demantirao medijske spekulacije da će Vlada, radi poticaja turizmu, smanjiti stope PDV-a.

Marić kaže da je zbog usporavanja proračunskih prihoda procijenjeno da takve mjere ne treba donositi, jer se smanjivanjem PDV-a ne bi postigao željeni efekt.

Prema njegovu mišljenju, Hrvatska se uspjela suprotstaviti prvom udaru svjetske krize još u rujnu donoseći niz mjera kao što su povećanje iznosa štednih uloga, Hanfino osnivanje Stabilizacijskog fonda i HNB-ove mjere za osiguranje likvidnosti.

Objašnjavajući rezanje plaća javnim i državnim službenicima, Marić kaže da je Vlada to procijenila nužnim jer bi u suprotnom financiranje deficita bilo vrlo teško. Očekuje da će rebalans proračuna, kao ključna antirecesijska mjera, pružiti poticaj gospodarstvu, kao i skoro zaduživanje države u inozemstvu čime će privatnom sektoru otvoriti dodatni prostor za financiranje na domaćem tržištu.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!