HR MANAGEMENT ARENA

Uloga HR-a je kreiranje kulture razumijevanja

13.10.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Preko dvjesto sudionika iz cijele regije okupilo se u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade na '9th Human Resource Management Areni' – Konferenciji o upravljanju ljudskim resursima koju tradicionalno organizira Infoarena Grupa u suradnji sa Selectio i Moj Posao

Tijekom uvodnog bloka Konferencije o upravljanju ljudskim resursima diskutiralo se o trendovima i značaju HR-a u prevladavanju recesijskog i post-recesijskog perioda.

Jasmina Sočković,
direktorica Selectio d.o.o. prezentirala je usporedno istraživanje koje su proveli Selectio i Moj Posao. Prema navedenom istraživanju glavni izazovi s kojima se HR danas susreće su razvoj sustava motiviranja i nagrađivanja, upravljanje promjenama te integriranost HR-a u poslovne procese i partnerstvo s Upravom.

Dr. Nadya Zhexembayeva, voditeljica održivog razvitka Bledske škole menadžmenta (IEDC), istaknula je da se današnji 'Human Resource Manageri' (Menadžeri upravljanja ljudskim resursima) transformiraju u 'Human talent leadere' (Lidere ljudskih talenta). Naime, navedeni lideri, između ostalog, imaju sposobnosti i razumijevanje organizacije u širem socijalnom kontekstu te posjeduju vještine upravljanja promjenama.

Nadalje, Zhexembayeva je istaknula da je za konkurentnost bilo koje organizacije bitno njegovati visoki angažman zaposlenika što dokazuje i provedeno Gallup istraživanje. Prema podacima iz spomenutog istraživanja, organizacije koje potiču angažiranost zaposlenika imat će do 50% manju fluktuaciju zaposlenika, 56% veću lojalnost korisnika, 38% veću produktivnost te 27% veću profitabilnost.

Neupitan je značaj HR-a u razvoju poslovanja bilo koje organizacije te je bitno pronaći model upravljanja ljudskim resursima koji će odgovarati postavljenim strateškim ciljevima. Prema riječima Adriana Ježine, predsjednika Uprave B.net-a važno je organizaciju promatrati kao jedan uspješan sportski tim koji dosljedno ide u smjeru ostvarenja zajednički definiranog cilja. Pritom je važno da svatko unutar tima ima jasno definirane aktivnosti koje treba realizirati da bi se zacrtani ciljevi realizirali – istaknuo je Ježina.

Jedno od bitnih pitanja na konferenciji je bilo i pitanje je da li ova turbulentna gospodarska situacija opravdava reduciranje budgeta za razvoj i edukaciju zaposlenika. Prema riječima Kemala Kačapora, rukovodioca Distance Learning studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, možemo zaključiti da je bitno sustavno planirati i monitorirati razvoj zaposlenika jer se jedino uz sustavan pristup razvoju zaposlenika može donijeti kvalitetna odluka o redukciji budgeta koja će, ako se provede, prouzročiti minimalne štete na daljnje poslovanje.

Svijetli primjer sustavno provedene edukacije, sudionici su mogli čuti kroz prezentaciju primjera dobre prakse iz CEMEX-a. CEMEX-Split je sustavno provedenom edukacijom za zaštitu radnika na radu smanjio stopu bolovanja kao i stopu ozljeda na radu, realizirao znatan napredak u djelovanju zaposlenika i kooperanata, osvijestio značaj zaštite na radu kroz cijelu organizaciju, educirao zaposlenike o važnosti korištenja zaštitne opreme, itd.

Iz navedenog primjera sudionici Konferencije su dobili uvid kako uz sustavno provedenu edukaciju tvrtka može kreirati stvarne vrijednosti koje se očituju kroz smanjenje troškova za zdravstveno osiguranje te kreiranje poticajne i humane korporativne kulture.

Sudionicima konferencije su, između ostalog, predstavljene prednosti business coachinga kroz primjere dobrih praksi Nestle Adriatic, Philip Morris International te Delta Maxi Grupe. Naime, očito je iz predstavljenih primjera dobrih praksi da svakodnevnom primjenom business coaching tehnika tvrtka može poboljšati način upravljanja ljudskim resursima, a samim time i profitabilnost.

Carmen Majetić–Pavić, Executive Coach iz tvrtke Tagoras je izjavila da je coaching 'poziv za buđenje' tvrtkama koji je nužan da bi se uspješno upravljalo svakodnevnim poslovnim promjenama. 'Coach, zapravo, povezuje tim u cjelinu, pomažući im pritom da prerastu svoja ograničenja i ostvare svoj najveći potencijal. Jedino ako sam primijenila metode coachinga u svojoj poslovnoj praksi mogla sam u potpunosti realizirati puni potencijal svih involviranih i na taj način uspješno realizirati postavljene ciljeve', istaknula je Carmen Majetić-Pavić.

Uloga HR-a unutar tvrtke je kreiranje kulture razumijevanja između menadžmenta kompanije i zaposlenika radi uspješne realizacije zacrtanih strateških ciljeva – jedan je od glavnih zaključaka Konferencije.