TEŠKO OKRUŽENJE

U zadnjem tromjesečju TUI pretrpio gubitak od 83 milijuna eura

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2019 13:03
  • Objavljeno 12.02.2019 u 13:03
TUI Blue Jadran

TUI Blue Jadran

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: bluestudio

Njemački TUI u zadnjem lanjskom tromjesečju poslovao je s gubitkom od 83,6 milijuna eura, izvijestivši o tome svega nekoliko dana nakon što je smanjio svoju prognozu cjelogodišnjeg poslovanja uslijed neuobičajeno dugog i vrućeg ljeta na sjeveru Europe

Gubitak je povećan u odnosu na isto razdoblje 2017., kada je iznosio 36,7 milijuna eura, no u skladu je s očekivanjima TUI-ja, priopćeno je u utorak iz te kompanije.

Izvršni direktor te njemačke kompanije Fritz Joussen izjavio je kako je TUI poslovao s nižim maržama kako bi očuvao svoj tržišni udjel u teškom operativnom okruženju za turističke tvrtke.

„Potrošači kupuju, ali kupuju po nižim cijenama. To je razlog narušavanja marži. I tako je svim tržištima. Tržište je izazovno,” ocjenjuje Joussen.

Sredinom prošlog tjedna taj je turoperator smanjio svoju prognozu ovogodišnje dobiti, upozorivši da će mu temeljna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) za tekuću fiskalnu godinu koja završava 30. rujna biti na razini one iz prethodne godine, u visini od 1,18 milijardi eura.

Kompanija je priopćila i da se više ne može držati svoje prethodne smjernice minimalnog 10-postotnog godišnjeg rasta temeljne EBITA-e u stalnoj valuti tijekom tri godine do fiskalne 2020. godine.

Neuobičajeno vruće ljeto u sjevernoj Europi tijekom 2018. godine odvratilo je mnoge potencijalne turiste od putovanja na južni dio kontinenta. I TUI-jev konkurent, britanska turistička kompanija Thomas Cook, osjetio je posljedice toga te je u posljednja dva mjeseca prošle godine bio prisiljen objaviti dva upozorenja o dobiti.

TUI je također naveo i da je slabost tečaja britanske funte nakon referendumskog glasovanja 2016. godine o izlasku iz EU-a imala utjecaj na njegovu izvedbu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!