CRNA OČEKIVANJA IZ HUP-A

Trećina poduzetnika drži da će 2015. biti lošija od ove godine

02.12.2014 u 11:47

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je rezultate godišnjeg istraživanja 'Poslovna očekivanja HUP-a' za 2015. godinu provedeno među predstavnicima tijela i udruga HUP-a. Istraživanje obuhvaća ocjene tvrtki članica vezano uz stanje gospodarstva na makro razini, ocjenu vlastitog poslovanja i očekivanja u 2015. godini

Istraživanje pokazuje da je ova godina označena kao izrazito teška za hrvatske poduzetnike. Opće je stanje u gospodarstvu i u ovoj godini ocijenjeno najnižom ocjenom – jedan. Najlošije je ocijenjeno u sektoru graditeljstva i osobnim uslugama (1,60), među malim poduzetnicima (1,57) i među dalmatinskim poslodavcima (1,50).

Već treću godinu za redom 70 posto ispitanika kao glavne prepreke u poslovanju navodi: nelikvidnost, odnosno, neplaćanje (17 posto); neučinkovitu javnu upravu (16,6 posto) te porezno opterećenje poslovanja (porezi, doprinosi; neporezni nameti - 15,7 posto). Nejasna strategija razvoja zemlje sa 10,9 posto je na četvrtom mjestu, a kruto radno zakonodavstvo je sada na petom (5,7 posto). Vrlo je visoki udio zabilježila prepreka usmjerena na uvjete financiranja poduzetnika (4,8 posto).

Sveukupno gledano, percepcija općeg stanja u gospodarstvu je vrlo negativna. Više od dvije petine sugovornika smatra da će biti još lošije, a skoro pola ih smatra da će se zadržati ovakvo stanje koje su prethodno označili kao jako loše. Prevladava izraziti poslovni pesimizam, a u takvom je okruženju vrlo teško očekivati značajnije investicije. Najveći je dio poduzetnika (57,8 posto) izjavilo kako će ovu krizu teško i uz puno napora ipak prevladati što je odraz prirodnog poduzetničkog nagona za preživljavanjem:

'Istraživanje pokazuje svu žilavost hrvatskih poduzetnika okupljenih u HUP-u koji su nužnost reformi i intenzivnu potragu za novim izvorima prihoda prihvatili kao svoju svakodnevicu. Traži se spas na drugim tržištima, ali je činjenica da se, uz ovakve uvjete poslovanja na domaćem tržištu teško može biti konkurentan izvan njega. Značajnije pomake u izvozu možemo očekivati tek s poboljšanjem okruženja u kojem posluju hrvatske tvrtke te jačanjem ukupne konkurentnosti zemlje', izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

U nastavku pogledajte kako su poduzetnici odgovorili na pitanja iz ankete.



Kakvo je bilo gospodarsko stanje u 2014?

•92,2 posto smatra da je stanje gospodarstva uglavnom loše i jako loše.
•najlošija je ocjena zabilježena među poduzećima iz graditeljstva te osobnih usluga (prosječna ocjena 1,6).
•dvije trećine sudionika istraživanja opće stanje u gospodarstvu u ovoj godini ocjenjuje lošijim od onog u 2013.
•gledajući posljednje tri godine najlošije su ocjene za opće gospodarsko stanje zabilježene u Dalmaciji (sve tri godine), a slijede poduzetnici iz Slavonije, dok su poduzetnici iz središnje Hrvatske (uključujući Zagreb) i sjevernojadranske regije bili blaži u ocjeni općeg gospodarskog stanja u zemlji.
•najveći je poslovni pesimizam zabilježen među malim poduzetnicima (69,2 posto). 80 posto tvrtki iz sektora osobnih usluga izjavljuje da je stanje u gospodarstvu u ovoj godini bilo lošije od prošlogodišnjeg.

Kakvo će biti gospodarsko stanje u 2015.?

•34,5 posto smatra kako će u 2015. stanje biti lošije, a samo 11,2 posto očekuje bolju situaciju
•55,6 posto poduzetnika iz Dalmacije smatra da će opće gospodarsko stanje u narednoj godini biti još lošije, a iz Slavonije njih 42,1 posto. Manje su pesimistični njihove kolege iz središnje Hrvatske (34,3 posto), dok su najmanje pesimistični iz sjevernojadranske (18,2 posto) i sjeverozapadne regije (14,3 posto).
•40,4 posto malih poduzetnika smatraju da će opće gospodarsko stanje naredne godine biti malo ili znatno lošije nego ove godine
•tri petine sektora osobnih usluga smatra da će stanje biti još lošije. Više razine lošijih očekivanja zabilježene su i kod poslodavaca iz poslovnih usluga i trgovine te u industriji (34,7 posto).

Kako su poslovala poduzeća u 2014. godini?
•42,2 posto poslovao je približno isto kao i prošle godine, a lošije 32,8 posto poduzeća
•bolje su poslovali poduzetnici iz industrije (32 posto) i velike tvrtke (37 posto) te u dvije regije: sjeverozapadna (50 posto poduzeća) i sjevernojadranska regija (40 posto).
•svaki treći poduzetnik (33,6 posto) zabilježio je pad prihoda, a rast njih 25 posto.
•najveći je broj poduzeća s rastom prihoda zabilježen u sjeverozapadnoj (37,5 posto) i sjevernojadranskoj regiji (27,3 posto), u industriji (32,6 posto poduzeća) i među srednjim poduzetnicima (33,3 posto poduzeća).
•U 27,6 posto poduzeća smanjen je broj zaposlenih za više od 3 posto. Najveći dio poduzeća zadržao je zaposlenost na istoj razini (50,9 posto), dok je 21,6 posto poduzeća povećalo zaposlenost za više od 3 posto. Što pokazuje stagnaciju zapošljavanju
•36,2 posto zabilježilo je pad cijena proizvoda i usluga, a svega 4,3 posto rast.
•34,5 posto je povećalo ulaganja, a njih 37,9 posto je zadržalo razinu ulaganja iz prethodne godine.
•Najveći pad potražnje roba i usluga zabilježen je među malim poduzetnicima (38,5 posto). Rast potražnje bio je viši u industriji (34 posto), a svako drugo poduzeće koja dolazi iz graditeljstva bilježi pad potražnje.

Kako će poduzeća poslovati u 2015.?
•35,4 posto poduzeća iskazalo je pozitivno poslovno očekivanje za vlastito poduzeće, a 23,3 posto poduzeća negativno.
•najoptimističniji su poslodavci iz industrije (42 posto), u poduzećima srednje veličine (43,2 posto) i u sjeverozapadnoj regiji (57,1 posto očekuje bolje poslovanje).
•40,5 posto anketiranih tvrtki očekuje povećanje prihoda.
•20,7 posto poduzeća predviđa smanjenje broja zaposlenih, a 19,8 posto poduzeća očekuje povećanje broja zaposlenih
•porast ulaganja predviđa 28,8 posto.
•tri petine poduzeća očekuje povećanje izvoza, a jedna trećina očekuje zadržati razinu izvoza; najveći očekivani porast izvoza bilježe velike tvrtke (70,4 posto), iz industrije (72,9 posto) i među poduzećima koja dolaze iz sjeverozapadne regije (87,5 posto poduzeća).