spačva ima velike planove

Supervrata iz Vinkovaca kreću u europski pohod, evo što će ona sve moći

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 17.09.2018 21:06
  • Objavljeno 17.09.2018 u 21:06
U Vinkovcima će se proizvoditi supervrata

U Vinkovcima će se proizvoditi supervrata

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Vinkovačka Spačva kreće u proizvodnju popularnih supervrata od slavonskog hrasta. Vrijednost projekta procijenjena je na ukupno 45 milijuna kuna, a iz europskih fondova stiže bespovratnih 20 milijuna kuna

Do proizvodnje masivnih hrastovih vrata s unaprijeđenim svojstvima proći će četiri godine. Toliko, naime, traje istraživački proces, za što je Spačvi stiglo bespovratnih 20 milijuna kuna europskog novca. Na popularno nazvanim supervratima radit će sa znanstvenicima zagrebačkog Šumarskog te osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 45 milijuna kuna.

'Vrata inače imaju svojstva da upijaju vodu iz okoliša, zbog čega se otpuštanjem vlage mijenja njihov oblik pa se ne mogu popraviti. Da bismo njihovu funkcionalnost podigli na sasvim novu razinu, odlučili smo istražiti ponašanje hrastovine u svim uvjetima i inovirati vrata koja će kupcima donijeti još veću kvalitetu i maksimalnu funkcionalnost', odgovaraju tportalu iz vinkovačke Spačve, tvrtke koja je prema posljednjim službenim podacima Poslovne Hrvatske 2017. zaključila s 203,48 milijuna kuna prihoda dok joj je zarada iznosila 9,26 milijuna kuna.

Popularna supervrata proizvod su s najvećom dodatnom vrijednosti u proizvodnom portfelju ove tvrtke, a otprije dvije godine proizvode se na novom CNC stroju. Kupce pronalaze u 30 zemalja širom svijeta iako najveći dio Spačvine proizvodnje završava na tržištima Europske unije, posebice Francuske, Italije i Njemačke.

'Odobreno nam je nešto malo više od 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj od ukupno 45 milijuna kuna, na koliko je procijenjena vrijednost projekta temeljenog na pozivu 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja'. Od ukupne svote Spačvi pripada 15 milijuna, Šumarskom fakultetu 3,5, a osječkom fakultetu 1,5 milijuna kuna', specificiraju u Spačvi, tvrtki koja trenutno zapošljava više od 850 radnika, što ju čini jednim od najvećih poslodavaca na krajnjem istoku Hrvatske, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U tvrtki u ovoj fazi još ne mogu procijeniti koliko bi na godinu ovakvih vrata mogli proizvesti jer to ovisi, kažu, o rezultatima provedenih istraživanja karakteristika slavonske hrastovine u različitim uvjetima.

I dok su zadovoljni projektom, s druge strane spačvanci su pritisnuti gorućim problemom – manjkom sirovine. U odnosu na prethodnu godinu nje je deset posto manje.

  • +5
  • +2

Spačva

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

'Time smo blokirani u mnogim našim ambicioznim planovima, ne samo u servisiranju tržišta na kojima smo već imali sklopljene ugovore, već i u osvajanju novih. Da bi se bolje razumio problem, ove godine smo umjesto da raspolažemo sa 74.526 kubičnih metara, na koliko po stupnju finalizacije imamo pravo, dobili tek 50.808 kubičnih metara sirovine. Nju nam je uskratilo Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i Hrvatske šume kroz Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Ostali smo u manjini, s 10 deset posto manje sirovine, dok su si pojedini predsjednici u Udruženju i grupacijama dodijelili 50, 45 i 32 posto sirovine', kažu tportalu iz Uprave Spačve.

Smatraju da im je time nanesena velika šteta.

'Zbog toga aktivno poduzimamo niz aktivnosti, od iznošenja u javnosti podataka o nepravednoj i netransparentnoj dodjeli trupaca u okviru Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u, koje ne samo da treba usklađivati i štititi interese svih članica Udruženja, već i svojim djelovanjem ne nanositi štetu drugim članicama, pa do toga da koristimo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju kako bismo osporili zakonitost Pisma razumijevanja, pogotovo jer nam se čini da postoje elementi kartelskog sporazuma', govore u ovoj vinkovačkoj tvrtki, u kojoj je zbog toga blokirano i novo zapošljavanje.

Krajem prošle godine planirali su zaposliti oko 200 novih radnika pa bi danas, računaju, imali ukupno više od tisuću zaposlenika.

'Ovako smo prisiljeni razmišljati o otpuštanju 150 radnika, pri čemu uvijek ističemo, a posebno u kontekstu Projekta Slavonija i snažnog naglaska na poduzetništvu koji se provlači kroz njega, da ovih dana u Slavoniji sigurno daleko bolje zvuči 1000 radnih mjesta, nego 600, koliko bismo mogli na kraju imati ukoliko ne dobijemo onoliko trupaca na koliko prema stupnju finalizacije imamo pravo', poručuju iz Spačve, kojoj će ubuduće trebati više drvnih inženjera, zbog čega stipendiraju studente zagrebačkog Šumarskog fakulteta, a potaknuli su i suradnju sa Srednjom školom u Vinkovcima te im puno mladih ljudi dolazi na praksu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!