SVJETSKO PRVENSTVO

Šumarski radnici pokazuju vještine na Jarunu

24.09.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Sportsko - rekreacijskom centru Jarun jutros je otvoreno 29. svjetsko prvenstvo šumarskih radnika na kojem sudjeluje 120 natjecatelja iz 30 zemalja

Na prvenstvu, koje se održava od 24. do 26. rujna, šumarski radnici natječu se u šest disciplina - obaranju stabla, okretanju vodilice, kombiniranom prerezu, preciznom prepiljivanju, kresanju grana i štafeti.

Suci ocjenjuju njihovu spretnost, brzinu i preciznost te poštivanje sigurnosnih pravila, od nošenja zaštitne opreme do primjene najsigurnijih radnih postupaka.

Nacionalne ekipe sastoje se od tri natjecatelja seniora i jednog juniora (do 24 godine), a rezultat juniora ne računa se u konačni ekipni poredak.

Natjecatelji tijekom cijelog natjecanja moraju koristiti istu, standardno opremljenu motornu pilu.

Organizatori Svjetskog prvenstva suMeđunarodno udruženje za organizaciju natjecanja šumarskih radnika, koje trenutno ima 25 članova, te javno poduzeće Hrvatske šume.

Na tratini uz južnu obalu velikog jarunskog jezera izgrađeno je impozantno borilište. Natjecanja se mogu pratiti s montažnih tribina, uz ogradu borilišta, ili na velikom ekranu, a podignuto je i nekoliko velikih šatora za zabavu i okrepu. Sve to, uz atraktivne discipline i vrlo motivirane natjecatelje, jamči dobar provod i zabavu, ističu organizatori.

U popratnom programu posjetitelji će moći saznati više o šumama i kako se njima gospodari.

Prvo Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika zajednički su organizirale Jugoslavija i Mađarska 1970. godine. Glavne discipline otad se praktički nisu mijenjale. Od 1996. godine prvenstva se održavaju svake druge godine.