Saznajte više

Što je životno osiguranje i koje su njegove prednosti?

  • Autor: Tomislav Oharek
  • Zadnja izmjena 07.07.2017 13:03
  • Objavljeno 05.07.2017 u 10:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kod sklapanja police osiguranja života uvijek treba znati da njezina svrha nije zarada na osiguranju već zaštita od posljedica nepredvidivih događaja

Sigurnost je uz hranu, vodu i san temeljna ljudska potreba. Kada se dogodi nešto loše svi želimo da nam netko pomogne i da se imamo na koga osloniti. U životu uvijek nešto može poći po zlu – nesreća se može dogoditi svakog časa, a kada se ona i dogodi ljudi se uvijek okreću obitelji i vjernim prijateljima. U takvim trenucima važan saveznik svakom čovjeku je i osiguranje.

Osiguranje života u svojem prvom obliku postojalo je još za vrijeme prvog Rimskog carstva kada su građani okupljeni u prijateljske krugove u zajednički budžet uplaćivali manje svote novca kako bi financijski pomogli obiteljima čiji su članovi preminuli.

Temeljni princip ostao je isti do danas – osoba koja se odluči osigurati svoj život društvu za osiguranje svakog mjeseca uplaćuje dogovorenu svotu novca te za uzvrat ima garanciju da će u slučaju nesretnog slučaja ili smrti njegova obitelj moći računati na financijsku pomoć.

Kod sklapanja police osiguranja života uvijek treba znati da njezina svrha nije zarada na osiguranju već zaštita od posljedica nepredvidivih događaja. Takve police doduše su i vrlo korisne za štednju jer imaju dvije komponente.

Osiguranje za slučaj smrti i doživljenja se isplaćuje korisnicima u slučaju smrti ili se isplaćuje po isteku ugovorenog trajanja police. Police životnog osiguranja mogu uključivati i zaštitu od nesretnih događaja ili teških bolesti, no koriste se i kao vrlo vrijedan štedni alat.

U Hrvatskoj osiguranje života može ugovoriti svaka punoljetna osoba (18 navršenih godina života), dok osigurana osoba može biti svaka osoba s navršenih 15 godina života. Punoljetna osoba, dakle, mora potpisati ugovor o osiguranju dok osigurana osoba, odnosno korisnik osiguranja, ne mora biti punoljetan.

U odnosu na razvijene europske zemlje osiguranje života u Hrvatskoj je podzastupljeno, uglavnom zbog niske financijske pismenost i čestog promatranja police osiguranja života kao ostalih financijskih proizvoda koji postoje zbog ostvarivanja prinosa, a ne prava i pogodnosti koje nudi osiguranje.  No, danas postoje i proizvodi osiguranja života s investicijskom komponentom kroz koju se uplaćena premija plasira u investicijske fondove. Klasičan primjer takvih proizvoda je životno osiguranje GRAWE INVEST ili GRAWE INVEST 4U.

Premija prikupljenog životnog osiguranja u proteklim godinama ipak raste jer raste i svijest građana o važnosti osiguranja. Uplate osiguranja u većini slučajeva su mjesečne, no može se dogovoriti i jednokratne uplate – godišnje, polugodišnje i kvartalne. Primjerice, u osiguravajućoj kući GRAWE najmanja godišnja premija iznosi 200 eura. Kod mjesečnih uplata dodaje se i doplatak od pet posto pa je najmanji iznos mjesečnih uplata 11 eura.

Iznos od 11 eura ili 80-ak kuna mjesečno zaista nije nikakav udar na kućni budžet, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica što se za taj novac dobiva. Policom osiguranja života kupuje se sigurnost – stječe se partner koji će biti uz pojedinca u vremenu najteže krize, kada je svaka pomoć dobrodošla. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi