podaci za travanj

Poslodavci nude sve više ugovora na neodređeno vrijeme

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 06.05.2019 10:33
  • Objavljeno 06.05.2019 u 10:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon nešto snažnijeg rasta indeksa u veljači i ožujku ove godine, OVI je u travnju zabilježio skromniji rast od svega 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, koji međutim i dalje upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao.

Desezonirane vrijednosti indeksa također su pozitivne i pokazuju da je broj oglasa u travnju veći u odnosu na prethodni mjesec za 0,3 posto. S obzirom na to da CEIZ indeks predviđa ubrzavanje godišnje stope rasta realnog BDP-a na 2,8 posto u prvom tromjesečju, možemo potvrditi da stanje na tržištu rada zasad prati stanje ekonomskog ciklusa.

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima prodavač, skladištar te čistač, dok je najveće smanjenje opaženo kod kuhara, građevinskih radnika i učitelja. U odnosu na travanj 2018. godine, blago se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, i to nauštrb oglasa u kojima se tražila niža kvalifikacija, dok se istovremeno povećao i udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno, i to nauštrb ugovora na određeno vrijeme.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku koja je u travnju imala i najveći pozitivan doprinos ukupnom rastu broja oglasa na godišnjoj razini, čak 3,9 postotnih bodova. Iako broj oglasa za obavljanje poslova u inozemstvu nije velik, iz mjeseca u mjesec bilježi snažne stope rasta, pa je tako godišnja stopa rasta u travnju iznosila čak 23,4 posto.

Za obavljanje poslova u inozemstvu najviše su bili traženi kuhari, radnici u proizvodnji, vozači, elektrotehničari te auto serviseri.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!