POSLOVNA OČEKIVANJA 2011

Poduzetnici ne vjeruju u promjenu poslovne klime

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.12.2010 16:17
  • Objavljeno 13.12.2010 u 15:36
pv

pv

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Ekonomski analitičari, koji su sudjelovali na današnjem predstavljanju posebnog broja Privrednog vjesnika 'Poslovna očekivanja 2011', oprezni u u svojim najavama za narednu godinu u kojoj većinom ne očekuju bitne promjene u uvjetima poslovanja u Hrvatskoj

Prosječna ocjena stanja u gospodarstvu u 2010. pak, prema ocjenama predstavnika 437 poduzeća koji su sudjelovali u anketi, na skali od 1 do 5 je 1,99, što je najniže do sada

Ekonomski analitičar Žarko Primorac kaže da nastavak negativnih trendova u ovoj godini ne ohrabruje i ne budi optimizam u pogledu 2011. Upozorava na produbljivanje nelikvidnosti, visok udjel tvrtki koja posluju s gubitkom, neadektvatnost financiranja poduzeća i visoke kamate koje destimuliraju ulaganja. Izostanak investicija za njega je najveći problem i potencijalna opasnost.

Po Primorčevim riječima, uopće nije sigurno da je Hrvatska dotakla dno krize i da se od njega odmiče jer stopa rasta BDP-a nije jedini pokazatelj izlaska iz krize, a temelji rasta kao što su investicije, javna i privatna potrošnja te izvoz ne oporavljaju se željenim tempom.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak smatra da će u 2011. godini najviše problema imati javni sektor i oni koji s njim posluju, a da će dobro proći oni koji su na vrijeme reagirali na krizu i imaju jasne ciljeve i sredstva kako ih postići.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kaže da od 2011. ne očekuje ništa posebno, osim ako Vlada već u prvom tromjesečju ne predstavi novi ekonomski model temeljen na proizvodnji i izvozu čija bi provedba u budućnosti mogla donijeti rast.

Ivan Crnjac iz Agrokora smatra pak da nema uspješnog gospodarstva bez uspješnih poduzeća, a problem vidi u tome što većina poduzeća u Hrvatskoj razmišlja kako opstati, što može biti dovoljno za preživljavanje na domaćem tržištu, ali ne i za iskorak izvan Hrvatske.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta drži da je vrijeme za novi razvojni ciklus i da iduća godina mora biti godina preokreta. Napominje da blagi rast od 1,5 posto neće biti dovoljan za bitniju promjenu.

U anketi o poslovnim očekivanjima, koju je Privredni vjesnik proveo na 437 poduzeća, prosječna ocjena stanja gospodarstva na skali od 1 do 5 u 2010. godini je 1,99. To je dosad najgora ocjena, rekao je glavni urednik Privrednog vjesnika Darko Buković predstavljajući rezultate ankete.

Blaga većina sudionika ankete u 2011. očekuje malo veći rast, a gotovo dvije trećine smatra da će im tvrtke uglavnom prevladati učinke krize.

Velika većina anketiranih drži da će uvjeti za investiranje i poslovanje u 2011. ostati isti, a dvije trećine da će negativan utjecaj krize na njihovu tvrtku biti osjetan. Većina ih očekuje približno jednak ili malo veći prihod, a očekivanja oko dobiti su podijeljena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi