NA KRAJU TREĆEG TROMJESEČJA

Izravna inozemna ulaganja 1,7 milijardi eura

12.01.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja (FDI) u Hrvatsku tijekom prva tri tromjesečja 2009. godine iznosila su 1,7 milijardi eura, što predstavlja rast u odnosu na prvih šest mjeseci od čak 786,2 milijuna eura

'Najveći doprinos rastu inozemnih ulaganja došao je od rasta ulaganja u trgovini na veliko i posredovanja u trgovine, koja su od prvog tromjesečja, kada su iznosila svega 12,8 milijuna, skočila na 707,5 milijuna eura. Promatrajući strukturu prispjelih inozemnih izravnih ulaganja, 559,7 milijuna eura odnosilo se na vlasnička ulaganja. Za razliku od prvog tromjesečja kada je zabilježeno povlačenje zadržane dobiti (130 milijuna eura), u drugom i u trećem tromjesečju ista je zadržana u RH, pa su za cijelo razdoblje od siječnja do rujna zadržane zarade iznosile 147,7 milijuna eura', navodi se u izvješću RBA.

U prva tri tromjesečja, najveći dio, čak 81,5 posto ukupnih izravnih investicija, odnosi se na investicije u financijsko posredovanje te na trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini. U istom razdoblju, daleko najveći iznos ukupnih izravnih ulaganja došao je iz Nizozemske (839,1 milijuna eura), a slijedi Austrija s ulaganjima u iznosu 501,9 milijuna eura, koja je od 1993. najveći ulagač u Hrvatsku s ukupno 6,3 milijarde eura (27 posto FDI).

Izravna inozemna ulaganja, koja su se u prvoj polovici godine prepolovila na godišnjoj razini, zahvaljujući globalnoj ekonomskoj krizi, ipak se prema kraju godine oporavljaju kako se oporavljaju i tržišta s kojih u Hrvatsku dolazi najveći dio FDI. Ipak, na razini cijele 2009. godine, FDI će zasigurno biti znatno manja nego 2008, s obzirom na to da je averzija ulagača prema rizičnijim tržištima još uvijek prisutna.

'Unatoč očekivanom smanjenju deficita tekućih transakcija, gotovo je sasvim izgledno da navedeni manjak u platnoj bilanci neće biti pokriven inozemnim izravnim investicijama koje su inače najpovoljniji način njegovog financiranja. U ovoj godini, s oporavkom gospodarstva eurozone te nastavkom pada averzije prema riziku, možemo ponovno očekivati rast interesa stranih investitora za Hrvatsku. Međutim, koliki će interes biti, ovisit će o brzini provođenja strukturnih reformi, tijeku pregovora s EU-om te poboljšanju investicijske klime', zaključuju analitičari RBA.