UTOPIJA ILI REALNOST?

Gospodarski sindikati traže zabranu otpuštanja

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 30.11.2009 13:48
  • Objavljeno 30.11.2009 u 12:53
sindikati

sindikati

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

Sindikati koji okupljaju radnike iz gospodarskog sektora predložili su Vladi zaključivanje sporazuma prema kojem u 2010. godini ne bi bilo otpuštanja radnika, a plaće bi ostale na razini iz 2009. godine. 'Teret krize koja još nije ni blizu završetku u potpunosti nosi realni sektor, a Vlada u proračunu za iduću godinu nije predvidjela ništa za taj sektor', istaknuo je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca

Predstavnici sindikata iznijeli su porazne podatke o povećanju nezaposlenosti i smanjenju plaća. Istaknuto je da je u posljednjih godinu dana broj nezaposlenih povećan za 75.500, pri čemu je velika većina novih nezaposlenih iz gospodarskog sektora. Posebno je dramatična situacija u sektoru graditeljstva. 'Zbog zaustavljanja građevinskog ciklusa bez posla je već ostala četvrtina radnika, a ako se prekinu infrastrukturni radovi koje financira država, do kraja godine bi bez posla moglo ostati još 2.600 radnika', upozorio je Mirko Štorga, predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Ivan Tomac, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala posebno je istaknuo neučinkovitost Zakona o skraćivanju radnog vremena. Zbog nemogućih uvjeta koje nitko ne može ostvariti ta mjera nije polučila nijedan pozitivan efekt, a sredstva za tu potporu (gotovo 250 milijuna kuna) leže neiskorištena.

Stoga Sindikati apeliraju da Vlada hitno sjedne za stol s poslodavcima i gospodarskim sindikatima kako bi se našao prostor za rast i razvoj poduzeća u 2010. godini i pronašao način raspodjele troškova izlaska iz krize koji se neće bazirati na nižoj cijeni rada i otpuštanjima.

Gospodarski sindikati su u tom smislu predložili potpisivanje zajedničkog tripartitnog sporazuma između Vlade, poslodavaca i sindikata, koji predviđa zabranu otpuštanja radnika i zadržavanje plaća na razini iz 2009. godine. Među elementima sporazuma nalazi se i zahtjev za potpisivanjem općeg kolektivnog ugovora s garantiranom visinom minimalne plaće i koeficijentima za obavljene poslove. Također, sinidikati traže osnivanje interventnog garancijskog fonda za pomoć poslodavcima koji su ostvarili gubitke zbog globalne krize.

Jedan od zahtjeva odnosi se na povrat sredstava prikupljenih kriznim porezom. Sindikati predlažu da se nakon ukidanja kriznog poreza građanima za obeštećenje dodijele vaučeri kojima će moći sudjelovati u procesu privatizacije poduzeća u vlasništvu države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi